Evo gdje je u regionu najskuplje popiti kafu

U jeku sezone godišnjih odmora, kao i sve učestalijih izlazaka u kafiće i restorane, primjetna je ogromna razlika u visini cijena za jedan prosječan izlazak u gradovima zapadnog Balkana.

Rezultati mini-istraživanja koje su sproveli novinari agencije Anadolija pokazali su da je u zemljama regiona najskuplji izlazak “na kafu i sok” u Dubrovniku i Budvi, a najjeftiniji u Sarajevu, Skoplju i Prištini, prenosi index.hr.

Tako u jednom prosječnom kafiću u Sarajevu kafu možete popiti po cijeni od 0,75 do 1 eura, sok za 1,5 eura, mineralnu vodu za 1 euro, pivo za 2 eura, dok kuglu sladoleda možete dobiti za 0,5 eura. Prema tome, za prosječan izlazak u prijestonici BiH potrebno je izdvojiti 2-5 eura.

Takođe, u kafićima u Prištini sa standardnim cijenama, kafa košta oko 1 euro, sok 1,5 eura, pivo 1,5 eura, mineralna voda 0,5 eura i kugla sladoleda oko 0,5 eura. Prema ovim cijenama, za solidan izlazak u Prištini jednoj osobi je potrebno takođe 2-5 eura da se donekle kvalitetno provede s društvom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Isto tako, u standardnom kafiću u Skoplju za kafu je potrebno izdvojiti od 1 do 2 eura, za sok oko 1 euro, pivo oko 1 do 2 eura, mineralnu vodu 1 euro i kuglu sladoleda 0,5 eura.

S druge strane, od glavnih gradova regije, najskuplji prosječni dnevni izlasci su u Zagrebu i Beogradu. U glavnom gradu Srbije, kafa u standardnom kafiću košta od 1,5 do 3 eura, sok oko 2 do 3 eura, pivo od 1 do 2 eura, mineralna voda 1 euro i kugla sladoleda od 0,5 do 1 eura. Prema tome, za izlazak s društvom u Beogradu jednoj osobi potrebno je ukupno od 6 do 8 eura.

Takođe, u prosječnom kafiću u Zagrebu kafa košta oko 1,5 eura, sok 2 eura, pivo 3 eura, mineralna voda 1,5 euro i kugla sladoleda oko 1 euro.

U kafićima i restoranima u Podgorici za kafu je potrebno izdvojiti od 1,2 do 2 eura, za sok 2 eura, za mineralnu vodu 1 euro, pivo možete popiti za 1,5 do 2 eura i kuglu sladoleda za 0,6 eura.

Cijene rastu kako idete prema jugu i stižete do morske obale. Cijene na hrvatskom i crnogorskom primorju su znatno veće nego na kopnu. Po skupoći se naročito izdvajaju DubrovnikMakarska i Budva, dok je na bosanskohercegovačkom moru, u Neumu, za jednostavan izlazak potrebno izdvojiti znatno manje novca. Za kafu i mineralnu vodu u Dubrovniku potrebno je izdvojiti po 3,5 eura, dok su sokovi 4 ili 5 eura. Pivo se može popiti za 5 ili 6 eura.

Makarskoj su cijene niže nego u Dubrovniku. U jednom prosječnom kafiću ili restoranu u Makarskoj kafa košta oko 1,6 do 2 eura, sok 2,5 eura, pivo 2,7 do 3 eura, mineralna voda 1,5 do 2 eura i kugla sladoleda oko 1 euro.

Check Also

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“, tema konferencije: „Mediji i uloga medija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.