Turisti Crnu Goru zamijenili Grčkom i Turskom

Dodajte komentar

Nakon dobre popunjenosti u predsezoni, period glavne turističke sezone donio je “julske rupe“, naročito u privatnom smještaju, ocijenila je potpredsjednica Unije poslodavaca Anita Milić.

“Ovakav manjak turista se osjetio i na plažama i u smještaju, a rezultat je slabije od očekivane posjete turista iz regiona, koji su se u posljednji čas odlučili za neku drugu destinaciju”, kazala je Milić.

Prema njenim riječima ovakva situacije tjera na razmišljanje da se za sljedeću godinu pripreme i ponude neki primamljivi paketi uz dobru cijenu kako bi Crna Gora ostala privlačna među već globalno jakom ponudom konkurencije Grčke, Turske, Bugarske, Hrvatske…

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ona navodi da je glavni problemi sa kojima se hotelijeri suočavaju nedostupnost Crne Gora kao destinacije.

Milić je istakla da je neophodno stvaranje poslovnog ambijenta u kojem su pravila igre znaju unaprijed.

“Nažalost, i dalje su aktuelna dešavanja u kojima se u špicu sezone povećava PDV, cijena struje ili poskupljuju prehrambeni proizvodi i slično. Hotelijeri i ugostitelji imaju ogromnu obavezu da pored svih nestabilnosti na tržištu održe cjenovno stabilan proizvod i uslugu”, kazala je Milić.

A problem je i nedostatak kvalifkovane radne snage za zanimanja kuvar, pica majstor, pomoćni kuvar, poslastičar, konobar, barmen, sobarica…

“Edukacija sa naglaskom na praktičnim znanjima i stručnim vještinama predstavlja globalni trend u obrazovanju jer su najveće potrebe turističkog sektora upravo za ovakvim kvalifikacijama. Crna Gora ima potencijal u kadrovima i treba da se usmjeri na bolju povezanost obrazovnih ustanova sa privredom”, kazala je Milić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *