Turisti Crnu Goru zamijenili Grčkom i Turskom

Nakon dobre popunjenosti u predsezoni, period glavne turističke sezone donio je “julske rupe“, naročito u privatnom smještaju, ocijenila je potpredsjednica Unije poslodavaca Anita Milić.

“Ovakav manjak turista se osjetio i na plažama i u smještaju, a rezultat je slabije od očekivane posjete turista iz regiona, koji su se u posljednji čas odlučili za neku drugu destinaciju”, kazala je Milić.

Prema njenim riječima ovakva situacije tjera na razmišljanje da se za sljedeću godinu pripreme i ponude neki primamljivi paketi uz dobru cijenu kako bi Crna Gora ostala privlačna među već globalno jakom ponudom konkurencije Grčke, Turske, Bugarske, Hrvatske…

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ona navodi da je glavni problemi sa kojima se hotelijeri suočavaju nedostupnost Crne Gora kao destinacije.

Milić je istakla da je neophodno stvaranje poslovnog ambijenta u kojem su pravila igre znaju unaprijed.

“Nažalost, i dalje su aktuelna dešavanja u kojima se u špicu sezone povećava PDV, cijena struje ili poskupljuju prehrambeni proizvodi i slično. Hotelijeri i ugostitelji imaju ogromnu obavezu da pored svih nestabilnosti na tržištu održe cjenovno stabilan proizvod i uslugu”, kazala je Milić.

A problem je i nedostatak kvalifkovane radne snage za zanimanja kuvar, pica majstor, pomoćni kuvar, poslastičar, konobar, barmen, sobarica…

“Edukacija sa naglaskom na praktičnim znanjima i stručnim vještinama predstavlja globalni trend u obrazovanju jer su najveće potrebe turističkog sektora upravo za ovakvim kvalifikacijama. Crna Gora ima potencijal u kadrovima i treba da se usmjeri na bolju povezanost obrazovnih ustanova sa privredom”, kazala je Milić.

Check Also

Kako da budete uspješni na poslu, a da vaš privatni život ne trpi

Napraviti balans između posla i privatnog života sve je veći izazov u današnjem random okruženju. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.