Topi se profit HTC-a, loša prognoza za treći kvartal

Dodajte komentar

Vodeći tajvanski proizvođač pametnih telefona HTC naveo je juče da će u trećem kvatalu, po svoj prilici, pasti u minus, nakon što je neto profit u drugom tromjesečju pao za 83 odsto zbog rasta troškova i zaliha.

Neto profit HTC-a je u drugom kvartalu iznosio 1,25 milijardi tajvanskih dolara (41,67 miliona dolara) u odnosu na 7,4 milijardi TWD iz istog perioda lani, prenijela je agencija Frans pres.

Kompanija za predstojeći period predviđa još gore rezultate, uz pad prihoda na 50 do 60 milijardi TDW i nulti profit, ili čak pad profita do osam odsto.

U pokušaju da spriječi gubitke, kompanija se fokusira na smartfone srednje kategorije, budući da analitičari upozoravaju na pad tražnje uređaja visoke kategorije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Planiramo da u narednim mjesecima lansiramo niz inovativnih i konkurentnih prozivoda srednje kategorije. Nadamo se da ćemo u četvrtom kvartalu povećati udio na tom tržištu“, navodi HTC, prenosi Capital.

Prema podacima istraživačke firme IDC, tajvanska kompanija je prošle godine držala 4,6 odsto udjela na globalnom tržištu smartfona, što je dosta manje u odnosu na 8,8 odsto koliko je držala 2011. Samsung je prošle godine imao udio od 30,3 odsto, a Apple 19,1 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *