Skočila zarada španskog Santadera

Dodajte komentar

Španska banka Santader je u šest mjeseci, zaključno sa junom, ostvarila rast profita od 29 odsto, u periodu kada su se javili znaci da obim otpisa i loših zajmova na španskom tržištu počinje da opada.

Međutim, najveća španska banka po obimu sredstava zabilježila je pad zarade u Brazilu i drugim latino-američkim tržištima, koja se smatraju veoma važnim za strategiju rasta banke i na kojima Santader već ostvaruje više od polovine profita, javlja list Fajnenšl tajms.

Banka je u Brazilu, gdje je prošle godine ostvarena četvrtina ukupnog profita, evidentirala zaradu od 5,52 milijarde eura u prvoj polovini godine, što je za skoro 18 odsto manje u odnosu na isti period 2012. Santader navodi da je do pada profita došlo zbog nižih kamatnih stopa i smanjenog kreditiranja. Profit u Latinskoj Americi je istovremeno pao za 13 odsto na 8,05 milijardi eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupan neto profit u prvoj polovini 2013. porastao je na 2,26 sa 1,75 milijardi eura iz istog perioda lani, kada je Santader na ime rizičnih kredita na španskom tržištu nekretnina izdvojio 1,3 milijarde eura.

Nenaplativi zajmovi činili su 5,18 odsto svih kredita na kraju juna, u odnosu na 4,76 odsto s kraja marta. Odnos rizičnih zajmova prema ukupnim u Santaderu i dalje je dosta ispod prosjeka u španskom bankarskom sektoru, koji je teško pogođen pucanjem balona na tržištu nekretnina i kolapsom tražnje i zaposlenosti. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *