Rusija uvećava zlatne rezerve

Dodajte komentar

Ruske zlatne rezerve rastu već devet mjeseci zaredom. Prema junskom izvještaju MMF-a, Moskva je na postojećih 996,4 tona zlatnih rezervi dodala još 0,3 tone.

I centralnoazijski susjedi Rusije uvećali su svoje zlatne rezerve tokom prošlog mjeseca – Kazahstan za 1,4 tone (130,9 tona zlata ukupnih rezervi), Azerbejdžan za dvije tone (osam tona ukupnih rezervi), i Kirgistan za 0,1 tona (3,3 tone ukupnih rezervi).

Ukrajina, Grčka, Belorusija i Bugarska takođe su uvećale svoje zlatne rezerve, pokazuje izvještaj MMF-a.

Zlato ima sve veću ulogu u zaštiti valuta od kursnih razlika od početka finansijske krize 2008. fodine, a tržišta u razvoju pokazuju sve veće interesovanje za uvećavanje svojih zlatnih rezervi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cijena zlata opla je za 11 odsto u junu, što je najveći pad vrijednosti ovog plemenitog metala još od 2011. Međutim, već u julu je cijena zlata porasla za 9 odsto.

Ruske rezerve zlata i srebra su sedme u svijetu, isključujući MMF. Administracija Vladimira Putina nastavlja da svakog mjeseca troši gotovo pola milijarde dolara na kupovinu zlata. Tako je Rusija, kao jedan od najvećih svjetskih izvoznika zlata, i više nego udvostručila svoje rezerve u poslednjih pet godina. 

Njemačka, koja je druga na svetu po količini zlatnih rezervi, umanjila je u junu svoje zalihe za 0,8 odsto na ukupno 3.390,6 tona. Svoje zlatne rezerve su umanjili i Meksiko, Češka, Danska, Kostarika, Zimbabve i Gvatemala.

Turska, koja je 11 na svijetu po količni zlatnih rezervi, u junu je umanjila svoje zalihe zlata po prvi put ove godine, i to za 3,8 tona, tako da sada u svom posjedu drži ukupno 441,5 tona zlata.

Tokom protekle decenije Ruska centralna banka pribavila je 570 tona zlata, čime je postala najveći svjetski kupac ovog plemenitog metala. Jačanje zlatnih rezervi dio je napora da se diverzifikuju devizne rezerve, kao i da se ojača rublja.

Rusija posjeduje više od 513 milijardi dolara u deviznim i zlatnim rezervama, pokazuje junski izvještaj centralne banke te zemlje. Koliki je tačan udio zlata u toj sumi ne precizira se u tom izveštaju, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *