Neočekivani pad švedske privrede u drugom tromjesečju

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod (BDP) Švedske u drugom tromjesečju ove godine neočekivano je pao za 0,1 odsto, objavila je juče lokalna statistička služba.

Analitičari su, u anketi Rojtersa, prognozirali rast švedskog BDP-a od 0,1 odsto, ali i dalje zadržavaju stav da je zemlja, uprkos usporavanju privrede zbog finansijske krize, na putu oporavka.

Švedska privreda je visoko zavisna od izvoza i u drugoj polovini prošle godine počela je da osjeća probleme svojih susjeda koji su se suočili sa posljedicama dužničke krize. To je navelo centralnu banku Švedske da snizi kamatne stope.

Preliminarni podaci o ekonomskom kretanju u drugom tromjesečju, pokazali su da je tempo rasta BDP-a u tom periodu usporen na godišnjem nivou na 0,6 odsto, sa rasta od 1,7 odsto u prvom tromjesečju ove godine. Analitičari su u drugom kvartalu očekivali privredni rast od jedan odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stručnjaci, međutim, tvrde da kratkotrajni privredni pad neće izmijeniti očekivanja tržišta i da je centralna banka za sada završila sa smanjenjem kamatnih stopa. Prema analitičarima vjerovatno će se sačekati naredni podaci, prije nego što se donese odluka o eventualnoj promjeni monetarne politike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *