KAP: Zaposleni u prosjeku dobili oko 400 eura za jul

Dodajte komentar

Radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju, kao što je i obećano, smanjene su zarade, ali se i dalje ne zna koji je kriterijum bio odlučujući za njihov obračun.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić nije želio “Vijestima” da kaže koliko je smanjena njegova zarada, a rekao je da su neke smanjene i do 60 odsto.

“Ne želim da govorim o pojedinačnim primanjima. Moja plata je onolika koliko je odredio stečajni upravnik”, odgovorio je Krivokapić.

Prema Kolektivnom ugovoru koji je prestao da važi danom uvođenja stečaja KAP-u, 8. jula, Krivokapić je kao predsjednik sindikata koji je imao više od 500 članova bio profesionalno angažovan na tom mjestu i sljedovala ga je plata u visini dvije prosječne u fabrici. Prosječna zarada u KAP-u bila je oko 850 do 950 eura, a Krivokapić je nedavno izjavio da je toliko mjesečno primao, što je od 1.700 do 1.900 eura. Prema nezvaničnim podacima radnika, on je zarađivao i oko 2.300 eura, što je tada negirao.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović kazala je da je primila 275 eura, a da je do maja na radnom mjestu poslovođe skladišta zarađivala 520 eura.

Krivokapić je ocijenio da su zarade znatno smanjene, ali je vođeno računa o najnižim primanjima.

Dobro je što su zaposleni primili znatno više od minimalne zarade na nivou države”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da prosječna neto zarada za dio jula koju su primili iznosi oko 400 eura.

“Ukupni fond za zarade je bio 700.000 eura. Do sada se za te svrhe izdavajalo oko dva miliona eura, ali u ovaj obračun nije uračunato osam dana u julu kada KAP nije bio u stečaju”, objasnio je Krivokapić.

Junska zarada, kao i prvih osam dana jula, je ušlo u stečajnu masu. Prije stečaja prosjačna neto zarada iznosila je oko 900 eura, a sada je prepolovljena. Prosječna zarada na nivou države u junu je iznosila 480 eura. Minimalna dozvoljena zarada je 190 eura, ali je prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” nekoliko zaposlenih primilo po 142 eura, odnosno 148. To su radnici koji su na radnim mjestima u neproizvodnom sektoru.

Obradović je kazala da su juče tražili od stečajnog upravnika Veselina Perišića da im se objasni na koji način su obračunavate zarade i koji je kriterijum bio odlučujući jer oni sami nijesu uspjeli da utvrde.

“Ne znamo da li je odlučujući bio koficijent složenosti poslova, obrazovanje, dužina radnog staža ili nešta drugo”, kazala je ona.

Obradović je navela da su radnicima znatno smanjene plate, ali da ne zna kolika su umanjenja obračunata za rukovodioce.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *