Grčka osniva kompaniju za eksploataciju crkvene imovine

Dodajte komentar

Grčki premijer Antonis Samaras pozdravio je odluku o osnivanju kompanije koja će biti zadužena za eksploataciju ogromne imovine u vlasništvu Grčke pravoslavne crkve.

„Poslije prijedloga arhiepiskopa Jeronima, atinska eparhija i grčka država odlučile su da odmah osnuju zajedničku Kompaniju za eksploataciju crkvene imovine (EAEAP)“, navedeno je u saopštenju kancelarije grčkog premijera, a prenosi Frans pres.

Grčka crkva je, poslije države, drugi najmoćniji vlasnik nekretnina u Grčkoj, u čijem posjedu su manastiri, velika šumska područja i plaže.

Prema tvrdnjama grčke državne agencije ANA, nova kompanija će olakšati eksploataciju crkvenih aktiva omogućavajući kratkoročni ili dugoročni zakup, ali će crkveno vlasništvo ostati netaknuto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sav ostvaren profit biće raspodijeljen između crkve i države, a prema pisanju najprodavanijeg grčkog dnevnika „Ta Nea“, taj profit će biti dijeljen na bazi „pola-pola“.

Mediji navode da su investitori iz Rusije, Katara i SAD u prošlosti pokazivali interesovanje za crkvenu imovinu smještenu na važnim lokacijama, kao i u okolini Atine, prenosi Capital.

Grčka crkva se nedavno našla na udaru zbog poreskih olakšica koje dobija, dok sa druge strane grčka država mora da sprovodi oštre mjere štednje u zamjenu za dobijanje međunarodnih zajmova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *