Budva: Ostaju bez apartmana zbog dugova

Dodajte komentar

Opština Budva je riješila da veliki dug, koji iznosi oko dvadeset miliona eura, a koji nisu izmirile firme i kompanije koje su podigle svoje objekte uz obalu, prinudno naplati.

Riječ je o komunalnim taksama koje graditelji moraju da plaćaju. Prema Zakonu o izgradnji objekata iz 2008. godine, investitori nisu morali odmah da potpišu ugovor o regulisanju komunalija. No, obaveze su u međuvremenu dospjele na naplatu i krenulo se u akciju.

Prva na listi kompanija koja treba da uplati poveći dug je „Fab lajv DOO Podgorica“ koja otprilike duguje 6,5 miliona eura. U ovoj kući koja je sagradila višespratne objekte uz samu Slovensku plažu, na prostoru Jadranskog sajma, nazvane „Tre cane“ ne spore dug.

Kažu da je finansijska kriza zahvatila i njih, da gotovog novca nema, ali da će kroz ustupanje poslovnih prostora i apartmana, nastojati da poravnaju dug prema opštini Budva. Vjeruju da će procjena tih prostora od strane opštine i nadležnog ministarstva u crnogorskoj vladi biti korektna.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podgorička kompanija gradi na prostoru Sajma blizu 40.000 kvadratnih metara stambeno-poslovnog prostora.

U lokalnoj upravi Budve ističu da ukoliko se na njihov račun ne uplati novčani dug, spremni su da uzmu komercijalne prostore u izgrađenim objektima.

– Donijeli smo prvo rješenje o naplati komunalija. Radi se o kompaniji „Fab lajv“ i vjerujemo da ćemo, koristeći zakonom dostupne instrumente, uspješno okončati postupak. Odmah ćemo pristupiti i naplati komunalija od ostalih investitora koji su ovdje gradili, a nisu regulisali obaveze prema nama, kažu u opštini Budva, pišu Novosti.

Blokada računa

Zbog dugova onih koji su dobili građevinske dozvole i gradili na osnovu starog zakona, koji predviđa kasniju uplatu komunalnih obaveza, opštinski račun je dugo bio u minusu, a bilo je i blokada. Situacija je sada povoljnija, a nakon naplate svih dugova po ovom osnovu nekada najbogatija opština Crne Gore će ponovo stati na „zelenu granu“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *