Banke ubrzano povlače kapital iz centralne i istočne Evrope

Dodajte komentar

Strane banke su u prvom tromjesečju ove godine ubrzale povlačenje kapitala iz centralne i istočne Evrope, pokazao je najnoviji izvještaj EBRD-a.

Banke koje podnose izvještaje Banci za medjunarodna poravnanja smanjile su u tom periodu svoje spoljne pozicije u evropskim zemljama u razvoju, bez Rusije i Turske, u visini od 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenio je portal seebiz.

To je više nego u poslednjem tromjesečju 2012. godine, kada su njihova sredstva u tim zemljama smanjena za 0,2 odsto, naveo je EBRD. Mnoge banke u istočnoevropskim zemljama su u potpunom ili većinskom vlasništvu matičnih banaka sa Zapada, koje u posljednje vrijeme smanjuju kreditne aktivnosti nastojeći da srede svoje bilanse narušene dužničkom krizom u eurozoni. Strahuje se da će njihovo povlačenje na domaće tržište nanijeti štetu privredama evropskih zemalja u razvoju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istraživanje je pokazalo značajno kumulativno smanjivanje sredstava u proteklim tromjesečjima, koje je dostizalo u prosjeku i 5,5 odsto BDP-a od sredine 2011. godine. Najveće povlačenje sredstava dogodilo se u Mađarskoj, gdje je dostiglo 23 odsto BDP-a, a zatim u Sloveniji, 17 odsto.

Taj proces nastavio se i u prva tri mjeseca ove godine u zemljama kao što su Hrvatska, Letonija, Litvanija, Rumunija i Ukrajina, saopštio je EBRD.

U Mađarskoj su banke zbog odluka vlade Viktora Orbana u vezi sa oporezivanjem banaka i davanja subvencija korisnicima kredita u 2010. izgubile 3,6 milijardi eura. Strane banke strahuju da bi mogle da pretrpe još gubitaka zbog najavljenog plana za pomoć korisnicima kredita s hipotekama u stranim valutama, prenosi portal b92.

Najveća madjarska banka OTP je u protekle dvije nedjelje zbog oštrog pada cijene akcija izgubila na tržišnoj kapitalizaciji više od 887 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *