Kovačević: Bez dogovora države i A2A, najrealnija je arbitraža

Dodajte komentar

Italijanska kompanija A2A je i do sada imala razumijevanja, ne samo po pitanju Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, već i Željezare, kao i oko utvrđivanja cijena i tarifa, ocijenio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore EPCG Srđan Kovačević. Italijanska kompanija je, međutim, vjerujući Parlamentu i Vladi danas došla u poziciju da se EPCG duguje veliki novac. Prema Kovačevićevom mišljenju, rješenje problema mora se tražiti na relaciji država-A2A, u suprotnom, strahuje da bi se priča mogla završiti arbitražom.

Kovačević podsjeća da je ukupan dug EPCG prema državi, po više osnova, 46 miliona eura.

Kada kažem po više osnova mislim na dug za neplaćeni PDV i za poreze i doprinose na plate zaposlenih. Sa druge strane, dug prema EPCG za isporučenu električnu energiju KAP-u, što direktan dug Kombinata, što Montenegro bonusa i Prenosa, nešto oko 60 miliona eura. U ovom trenutku potraživanje od KAP-a i od ostalih partnera koji su mu isporučivali električnu energiju je na tkzv. aktivnoj poziciji u knjigovođstvu. To znači da ga mi vodimo kao prihod i ukoliko se ne naplati mora se potraživanje rezervisati i direktno će uticati na rezultat EPCG, koji će za ovu godinu biti za 60 miliona lošiji“, rekao je za RTCG Kovačević.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima, ono što je dobro u ovoj godini je da je EPCG za prvih šest mjeseci jako dobro poslovala.

Očekujemo profit do kraja godine u iznosu od oko 40 miliona eura, što će se opet okrenuti u gubitak ukoliko se ne naplate ova potraživanja. To je samo jedan dio problema, dugi dio problema je likvidnost. Ukoliko bi Vlada tražila da se to u jednoj rati ili odmah naplati to bi svakako uticalo na likvidnost kompanije i moglo bi je dovesti u veoma nezavidnu situaciju. Treba da budemo svjesni da je ovo državna firma, u većinskom državnom vlasništvu – 55 odsto. Italijanska kompanija A2A je prije dvije godine potpisala Memorandum o razumijevanju, gdje su jasno stavili do znanja da ne žele da preuzmu većinsko vlasništvo u Elektroprivredi. Sa obzirom na to ova kompenzacija, kada bi se realizovala, bila bi u najvećem dijelu kompenzacija države sa samom sobom“, istakao je Kovačević.

Dug KAP-a za električnu energiju pored Vlade i EPCG opterećuje i strateškog partnera, italijansku kompaniju A2A.

Opterećuje zato što rezultati EPCG direktno se prenose u rezultate A2A, odnosno oni svoje bilanse moraju da konsoliduju sa bilansima Elektroprivrede. Gubitak od 60 miliona eura preliće se na gubitak A2A. Što se tiče odnosa prema tom problemu, ja moram reći da su oni imali jako puno razumijevanja, vjerovatno mnogo više razumijevanja i strpljenja nego što bi imao neko drugi. Čak i da je u pitanju bio crnogorski menadžment nijesam siguran da bi ovom problemu na ovakav način pristupili“, ocijenio je on.

Međutim, dodaje Kovačević, nije samo problem KAP-a opterećivao do sada Elektroprivredu.

Da vas podsjetim da, onoga trenutka kada su Italijani došli u EPCG, mi smo oborili cijene. Cijene električne energije 2010. godine oborili smo na distributivnom nivou u prosjeku za 20 odsto, naredne godine u prosjeku za 10 odsto, pa su one sa nekih deset centi došle na sedam centi. EPCG je u tri godine zbog nižih cijena izgubila oko 155 miliona eura. Italijani su imali dosta razumijevanja i kod Željezare, tamo je Elektroprivredi ostalo „zarobljenih“ nešto oko šest miliona eura. Vraćam se ponovo na ovo pitanje KAP-a, gdje su, vjerujući Parlamentu i Vladi Crne Gore, došli u poziciju da se jako veliki novac duguje Elektroprivredi. Moram reći da je Odbor direktora imao veoma jasan stav po pitanju KAP-a. Donijeli smo više od deset zaključaka, gdje se traži od menadžmenta da preduzme sve kako bi naplatio ova dugovanja. Njihov problem u cijeloj ovoj priči je što su previše vjerovali“, rekao je Kovačević.

Ovakav odnos prema problemu, ocjenjuje Kovačević, šalje lošu poruku budućim stranim investitorima u Crnoj Gori.

Mislim da ovakav stav prema najznačajnijem investitoru u Crnoj Gori ne može ostati bez problema. Nažalost ili na sreću, EPCG je najveća firma u Crnoj Gori i posljedice nerješavanja ovog problema mogu biti velike i mogu se prenijeti šire i na samu državu. Ja mislim da je rješenje ove situacije sastanak između A2A i Države i to po mogućnosti da se krene od Memoranduma o razumijevanju koji smo potpisali prije dvije godine. U suprotnom, bojim se da će se ova naša priča završiti na arbitraži“, zaključio je Kovačević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *