Do kraja septembra finalne ponude za drugi blok TE Pljevlja

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore pozvala je investitore zainteresovane za gradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja da do kraja septembra pripreme finalnu ponudu i potrebnu dokumentaciju u cilju definisanja osnovnih uslova.

Iz EPCG je saopšteno da će te ponude biti evaluirane po kriterijumu najboljeg odnosa finansijsko-tehničko-ekoloških i komercijalnih predloga i minimumom ukupnih rizika realizacije projekta.

EPCG je, kako se dodaje, tokom jula održala sastanke i razmotrila preliminarne ponude kompanija i potencijalnih investitora.

– Na bazi osnovnih ekonomsko-tehničkih analiza, na kojima se zasniva ponuda za gradnju drugog bloka TE, koju su radile EPCG i Vlada, preliminarne ponude i performanse projekta, koje su predstavili potencijalni investitori, zadovoljavajuće su i u skladu sa definisanim idejnim projektom – navedeno je u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz EPCG podsjećaju da je interesovanje za projekat pokazalo sedam konzorcijuma i kompanija. Zainteresovani za gradnju drugog bloka TE su poljski konzorcijum, koji čine preduzeća Pol-Mot, Alstom, Foster Wheeler, češka Škoda Praha, China Machinery Engineering Corporation  i China Gezouba Group International Engineering Company.

Interes za gradnju drugog bloka pokazali su i slovački konzorcijum koji čine Istroenergo Group IEG i SES Tlmace, zatim Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Nationaly Electric Engineering Co.

EPCG, shodno Studiji za izgradnju drugog bloka TE, ima namjeru da izgradi novu jedinicu, snage od 220 do 300 megavati, na lokaciji postojećeg prvog bloka.

Opredjeljenje EPCG je, kako su kazali njeni predstavnici, da se najbolji ponuđač izabere bez tenderske procedure, dok bi se projekat realizovao kroz međudržavni ugovor.

– Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kreditna sredstva od 75 do 85 odsto ukupno potrebnih za realizaciju projekta ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja – objasnili su iz EPCG.

Novi blok će, kako tvrde, odgovarati najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije i zaštite okoline prema normama u EU i Crne Gore. Neto energetska efikasnost drugog bloka TE ne može biti manja od 38 odsto, dok je projektom predviđena i obavezna toplotna stanica za obezbjeđenje energije za daljinsko grijanje Pljevalja.

Iz kompanije su objasnili da bi, u međuvremenu, na osnovu pristiglih ponuda trebalo da se donese odluka, odnosno adekvatan zakon, koji bi pratio investiciju. Preduslov investicije je i objedinjavanje pljevaljskog Rudnika uglja i TE, jer bi se na taj način osiguralo dugoročno snabdijevanje potrošača električnom energijom i obezbijedio kontinuitet proizvodnje.

– Izgradnjom drugog bloka ostvario bi se strateški cilj u energetici, odnosno obezbijedila elektroenergetska nezavisnost države, eliminisao aktuelni deficit struje, poboljšala sigurnosti snabdijevanja, ali i stabilnosti i održivost elektroenergetskog sistema Crne Gore – saopštili su iz EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *