Rebalans budžeta ostao bez podrške Odbora za ekonomiju

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije danas podržao prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim se predviđa izmirivanje duga Kombinata aluminijuma KAP prema Elektroprivredi EPCG i dodatno zaduživanje države od 102 miliona eura.

Za prijedlog rebalansa glasali su predstavnici Demokratske partije socijalista i Fatmir Đeka iz Demokratske partije, dok je Almer Kalač iz Bošnjačke stranke bio uzdržan, a protiv prijedloga su bili predstavnici Socijaldemokratske partije, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore. 

Tokom rasprave ministar finansija Radoje Žugić poručio je da se radi o najjednostavnijem rebalansu, koji je predložen tom Odboru.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Rebalans je ipak složen sa aspekta indikacija na ekonomski ambijent. Rebalansom vodimo računa o zaposlenima u KAP-u, takođe on vodi računa da se ne ugrozi normalno funkcionisanje Elektroprivrede”, kazao je Žugić.

On je poručio da rebalans budžeta, ipak, ima više pozitivnih, nego negativnih strana.

„Ukoliko Skupština ne bi usvojila rebalans budžeta, to bi bila loša poruka Terni i A2A, kao i ostalim dobrim investitorima”, kazao je Žugić.

Vlada bi rebalansom budžeta, koji je usvojila na sjednici početkom jula, trebalo da riješi dužničko povjerilačke odnose između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja, Crnogorskog elektoprenosnog sistema CGES i države u iznosu od 61 milion eura.

Prijedlogom rebalansa država će se dodatno zadužiti za 102 miliona eura po osnovu pada garancija kod mađarske OTP i ruske VT banke.

Sjednica Skupštine na kojoj će biti raspravljano o Prijedlogu rebalansa budžeta za ovu godinu zakazana je za četvrtak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *