Austrija: Da li je na poskupljenja uticao euro ili cijene sirovina?

Dodajte komentar

Rast cijena sirovina značajnije je uticao na poskupljenja nego što je to euro, zaključak je studije koju je izradilo austrijsko Društvo za evropsku politiku.

U Austriji, ali i drugim zemljama eurozone, često se postavlja pitanje da li je euro kriv za poskupljenja, pa je Društvo napravilo analizu, čiji je glavni zaključak da se radi o temi koja je suviše kompleksna i subjektivna da bi se dobio jasan odgovor.

Autor studije Jozef Auer ukazao je da je razlog što su mnogi potrošači prelazak na euro 2002. osjetili kao podsticaj za poskupljenja u dva faktora. On je naglasio da je u isto vrijeme došlo do rasta cijena sirovina i poljoprivrednih proizvoda, kao i da postoji i ličan osjećaj inflacije.

Auer je dodao da je stopa poskupljenja roba svakodnevne upotrebe bila protekle decenije gotovo uvijek iznad zvanične inflacije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, on je ukazao da se ne može u potpunosti odbaciti sumnja da je došlo do rasta cijena uvođenjem eura.

Auer je istakao da je dinamika kod cijena namirnica poslije 2002. povećana, odnosno dok su namirnice u periodu od 1991.do 2001.u prosjeku poskupljivale godišnje za 1,2 odsto, rast je od 2002. do 2012. iznosio 2,4 odsto godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *