Admiral Markets: Dolar i dalje slabi, euro jača!

Dodajte komentar

Prošle sedmice američki dolar je nastavio slabiti u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute a trenutni kurs valutnog para EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3280. Euro je prošle sedmice u odnosu na dolar ojačao 1%.

Uzroci slabljenja dolara su statistički podaci sa američkog tržišta rada po kojima je zadnji mjesec bilo nešto više nezaposlenih nego se očekivalo a podaci sa tržišta rada su trenutno u fokusu jer su predstavnici američke Centralne Banke u više navrata izjavili da će sve iduće odluke vezane uz kamatne stope i programe kupovine obveznica zasnivati na podacima sa tržišta radne snage.

Tržište je ocijenilo da zadnji podaci o nezaposlenosti nisu dovoljno dobri te da radi toga Centralna Banka neće žuriti sa privođenjem kraju programa otkupa obveznica te su investitori nastavili prodavati dolare.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dodatan podsticaj za jačanje eura u odnosu na američki dolar bili su i dobri podaci iz Evrope. Iz anketa u kojima menadžeri velikih kompanija daju ocjene stanja u privredi vidi se da je poslovna klima u Njemačkoj i Francuskoj bolja od očekivane, a stopa nezaposlenosti u Španiji je nešto niža od očekivane i trenutno iznosi 26,3%, što je i dalje vrlo visoka stopa koja će se nakon završetka turističke sezone još povećati.

Od značajnih trendova prošle sedmice treba spomenuti i jačanje japanskog jena što može značiti da su veliki investitori počeli masovno zatvarati naloge koje su otvarali prethodnih mjeseci na kojima su zarađivali na slabljenju japanske valute. Trenutni kurs USD/JPY na platformama Admiral Marketsaiznosi 97,75.

Ove sedmice na rasporedu je dosta bitnih događaja za valutno tržište pa se mogu očekivati nagle promjene kursa svih valutnih parova. Najbitniji najavljeni događaji su konferencija za novinare Evropske Centralne Banke u četvrtak na kojoj će guverner Mario Draghi iznijeti planove ECB-a za drugu polovinu godine, te podaci o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u koji izlaze u petak.

Budući da kurs EUR/USD već nekoliko sedmicea raste bez značajnih korekcija, moguće je da će korekciju podstaknuti upravo podaci sa tržišta rada u SAD-u. Ukoliko broj novootvorenih radnih mjesta bude veći od očekivanog, dolar bi mogao naglo jačati, jer bi ovakav podatak investitori ali i američka Centralna Banka protumačili kao znak da je privreda spremna za smanjivanje programa kupovine obveznica.

Ako dođe do ovakvog razvoja događaja, EUR/USD može vrlo brzo pasti sa trenutnih 1,33 na 1,30.

Ali ako podaci o broju novih radnih mjesta ne budu dobri, nastaviti će se rastući trend, barem do 1,34.

Raspored svih najavljenih ekonomskih vijesti i svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *