MMF: ECB bi mogla da smanji kamatne stope

Dodajte komentar

Evropska centralna banka mogla bi smanjiti kamatne stope i pokrenuti novi krug nekonvencionalnih mjera popuštanja monetarne politike, čime bi pomogla ekonomiji eurozone koja je i dalje pod pritiskom smanjenje potrošnje, navodi se u saopštenju Međunarodnog monetarnog fonda.

MMF je u ocjeni stanja u sedamnaest država eurozone konstatovao da bi mjere koje vlade sprovode u cilju jačanja državnih finansija mogle smanjiti stopu rasta u ovoj godini za do 1,25 procentnih poena.

Prognoze MMF-u su da će eurozona ostati u recesiji drugu godinu zaredom, pa se do kraja ove predviđa dalji pad od 0,6 odsto, a zatim povratak rastu u narednoj, uz stopu od 0,9 odsto u 2014. godini, prenosi CNBC.

– Za cijelo područje negativne posljedice konsolidacije po rast ekonomije mogle bi dostići čak jedan do 1,25 procentnih poena u ovoj godini. Fiskalna prilagođavanja trebalo bi da budu odmjerena, kako bi sspriječila prekomjerne pritiske na rast privrede”, navodi se u saopštenju MMF-a, prenosi Pobjeda.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Uz rizik stagnacije ekonomije eurozone i slabije inflatorne pritiske, ECB bi trebalo da preduzme mjere u cilju povežanja rastu i smanjenja „fragmentacija“ finansijskih tržišta.

– Dodatni nekonvencionalni monetarni stimulansi pomogli bi u ublažavanju fragmentacije – pojašnjavaju u MMF-u.

Iz ove međunarodne organizacije dodaju i da bi ECB u cilju odlučnije borbe s fragmentacijom i obnavljanju monetarne transmisije, trebalo da razmotri dodatne nekonvencionalne mjere, odnosno dugoročne operacije refinansiranja – LTRO, jeftine kredite, uključujući i one namijenjene malim i srednjim preduzećima, kao i mogućnot direktne kupovine određene privatne imovine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *