Skupština za pola godine potrošila oko tri miliona eura

Dodajte komentar

Skupština Crne Gore je za prvih šest mjeseci ove godine potrošila 3,09 miliona eura, što je 47,15 odsto od ukupno planiranog budžeta za ovu godinu, saopštio je Generalni sekretar Damir Davidović na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Odbor je jednoglasno podržao Izvještaj o korišćenju sredstava Skupštine za period 1. januar – 30. jun 2013. godine, koji sadrži i Izvještaj o javnim nabavkama.

Zakonom o budžetu za ovu godinu planirana sredstva za Skupštinu iznose oko 6,56 miliona eura, a realizuju se kroz tri programa. To su programi Unapređenje zakonodavne infrastrukture vrijedan oko 3,88 miliona eura, Administracija koji iznosi nešto iznad 2,63 miliona eura i Demokratske radionice koje imaju budžet od 50.000 eura.

– Po oba programa, Unapređenje zakonodavne infrastrukture i Administracije, generalno sredstva se troše u skladu sa planiranom dinamikom. U obje stavke smo ispod 50 odsto – naveo je on, prenosi Pobjeda.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Davidović je kazao da program Demokratskih radionica realizuje uspješno, dodajući da je 2.400 osnovaca prošlo kroz njega za šest mjeseci.

U Izvještaju, koji je objavljen na internet stranici Skupštine, navodi se da je na program Unapređenje zakonodavne infrastrukure potrošeno je 1,8 miliona eura ili 46,46 odsto planiranog iznosa za ovu godinu.

Na bruto zarade potrošeno je preko 1,23 miliona eura i to za 66 poslanika koji primaju punu zaradu, devet poslanika koji primaju razliku do poslaničke zarade, šest poslanika koji primaju samo paušal i 28 poslanika koji koriste pravo po prestanku funkcije. Sa ove pozicije primaju platu predsjednik i sekretar Državne izborne komisije.

– U odnosu na raniji period veća je potrošnja koja se odnosi na zarade poslanika usljed činjenice da, nakon parlamentarnih izbora održanih u oktobru 2012. godine, prosječno 28 poslanika prethodnog 24. saziva Skupštine Crne Gore koristi pravo na zaradu po prestanku funkcije. Povećana potrošnja koja se odnosi na poreze koji prate zarade poslanika nastala je usljed promjene poreskih stopa u februaru ove godine – navedeno je u Izvještaju.

Za ostala lična primanja potrošeno je preko 163.300 eura, rashode za usluge oko 389.800, a za službena putovanja 326.900 eura. Do nešto veće potrošnje za službena putovanja, gdje je utrošeno oko sedam odsto više od planiranog, došlo je usljed intenzivnijih međunarodnih aktivnosti, piše u izvještaju.

Za komunikacione usluge utrošeno je 31.760 eura, od čega su troškovi mobilnih telefona za poslanike koštali 30.500 eura.

Nešto više od 1,28 miliona eura ili 48,73 odsto planiranog novca za ovu godinu potrošeno je za Program Administracija. U okviru ovog programa došlo je do nešto većih troškova u odnosu na usvojenu dinamiku samo u segmentu troškova zarada u administraciji i to zbog činjenice da budžetom za 2013. godinu na ovoj stavci nije opredijeljen dovoljan iznos novca. Nedostajuća sredstva biće obezbijeđena uštedama na drugim stavkama u okviru budžeta, piše u informaciji.

Na bruto zarade utrošeno je 874.700 eura, za usluge oko 262.800, službena putovanja 14.800, komunikacione usluge 44.400, dok su konsultantske usluge, projekti i studije koštali 182.400 eura.

Za program Demokratske radionice za prvih šest mjeseci potrošeno je 8.800 eura ili 17,37 odsto. Najveći dio sredstava za ukupnu realizaciju ovog projekta u 2013. godini obezbijeđen je donacijom fondacije Erste.

Davidović je kazao da je Skupština imala veliki broj postupaka javnih nabavki, navodeći da su direkne nabavke dosta manje nego ranije.

– Ono što nam se javilo kao problem jeste situacija da su mnogo duže procedure u odnosu na Zakon o javnim nabavkama. Imali smo situaciju da nam neki veliki tenderi padnu iz razloga što sve ponude koje su dostavljene nijesu bile u skladu sa zakonom – rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *