Kina: Izlaz iz krize u liberalizaciji željezničke infrastrukture

Dodajte komentar

Kina je predstavila paket mjera namijenjen podsticanju ekonomskog rasta, što ukazuje na zabrinutost vlasti zbog usporavanja privrede zemlje. Ključne mjere su ukidanje poreza za male preduzetnike, smanjivanje naknada za izvoznike, kao i pokretanje radova na željezničkoj infrastrukturi.Naime, kineski ekonomski rast usporava posljednja dva tromjesečja, a postoje opravdani strahovi kako bi se taj trend mogao nastaviti, javlja BBC.

No vlada kojoj je na čelu Li Kečijang, poručila je kako je ekonomija u dobrom stanju i kako se nastavljaju reforme za stabilizaciju rasta i restrukturiranje ekonomskog modela. Kineski čelnici, pak, dugoročno žele da stabilizuju ekonomiju tako da joj pokretači više neće biti izvoz i strana ulaganja, već pdsticanje i rast domaće potrošnje.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Međutim, pokazalo se kako je teško pdstaći domaću potrošnju do tog stupnja da bi mogla nadoknaditi pad izvoza. Srećom, u Pekingu su to prepoznali kao problem s kojim se moraju nositi.Vlada je nakon objave podataka za drugo tromjesečje poručila kako ne odustaje od zacrtane stope rasta BDP-a od 7,5 posto no analize su pokazale kako je taj cilj nedostižan bez ozbiljnog stimulativnog paketa vlade.

Teško je procijeniti hoće li predstavljene mjere biti dovoljene da osiguraju stabilizaciju ekonomije na kraći srednji rok jer je čini kako je riječ o ad hoc rješenju iako brojke iza njega drže vodu. Naime vlada procjenjuje kako će izuzimanjem iz obaveze plaćanja PDV-a kompanija s mjesečnom prodajom manjom od 20.000 juana (3275 dolara) rasteretiti više od šest miliona privrednih subjekata. Ta mjera bi trebalo da počne da se primjenjuje od avgusta, a Peking očekuje kako će se pomoću nje otvoriti milioni novih radnih mjesta.

Druga ključna mjera usmjerena je na povećanje izvoza, i to kroz pojednostavljenje carinskog postupka i finansijsko rasterećenje srednjih i velikih izvoznika. Analitičari procjenjuju kako su obje mjere zapravo amortizeri za ublažavanje pada malog i srednjeg poduzetništva, prenosi Poslovni portal.

“Iako se vlada nije odlučila na veći podsticajni program, ipak je poslala poruku kako će voditi brigu o onima koje bi najviše moglo pogoditi usporavanje ekonomskog rasta”, ističe ekonomist Mizuho banke Vishnu Varathan.

Kečijangov kabinet je takođe odlučio kako će potpuno otvoriti kinesko tržište gradnje željezničke infrastrukture, kako bi osigurao daljnji razvoj tog, za tu zemlju vrlo važnog, saobraćajnog sektora. Država će u tu svrhu osnovati i fond za razvoj željeznice i osigurati inicijalna sredstva za njegov rad. Novost je svakako što će se na ulaganja u sektor podsticati i privatni igrači. Državna novinska agencija Šinhua poručila je kako će privatne kompanije moći imati vlasnička i upravljačka prava na međugradskim i lokalnim linijama. Vlada je takođe najavila kako će izdati obveznice za razvoj željezničke mreže.

Mjere kineske vlade

  1. Ukidanje poreza za male preduzetnike s mjesečnim prihodom manjim od 3275 dolara
  2. Pojednostavljenje carinskog postupka i finansijsko rasterećenje izvoznika
  3. Pokretanje radova na željezničkoj infrastrukturi i otvaranje sektora za privatna ulaganja
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *