Google ove godine na preuzimanja potrošio 1,3 milijarde dolara

Dodajte komentar

U izvještaju američkim regulatorima Google je otkrio kako je od početka 2013. preuzeo 16 drugih kompanija, na što je potrošio 1,31 milijardu američkih dolara.

Najveći dio tog iznosa otpao je na izraelski kartografski start-up Waze: čak 966 miliona. Akvizicija je objavljena prije šest sedmica, nakon višenedjeljnih spekulacija o tome da se za Waze bore Apple i Facebook. Neki analitičari smatraju kako je glavni razlog kupovine zapravo sprječavanje da Waze padne u ruke konkurenata koji bi njime znatno obogatili svoja anemična navigacijska rješenja.Waze je postao poznat prije svega po mogućnosti da korisnici sami dodaju informacije o trenutnom stanju i događanjima u saobraćaju, koje se onda distribuiraju svim ostalim korisnicima. Zahvaljujući tome, vozač koji za navigaciju koristi Waze ima uvid u pravo stanje stvari na terenu.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Osim Wazea, među značajnijim akvizicijama od početka godine su Makani Power (leteći zmajevi koji generišu struju), Behavio (analiza lokacijskih podataka o korisnicima mobitela) i Wavii (personalizirane vijesti).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *