Vlada uložila 10,5 miliona u Kontejnerski terminal pa ga prodaje za osam

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja Vujica Lazović ocijenio je da Savjet za privatizaciju i Vlada treba da prihvate ponudu Tenderske komisije za privatizaciju da se turskoj firmi Global ports proda većinski paket državnih akcija Kontejnerskih terminala i generalnih tereta (KTGT).

“To je partner kojeg preporučuje relevantno iskustvo u lučkom biznisu, koji ima dobru logistiku i uspješno poslovanje u tri luke. Ne vidim nijedan razlog da Vlada i Savjet ne prihvate odluku Tenderske komisije. Savjet će narednih dana imati sjednicu na kojoj će se naći i to pitanje. Uz to, Skupština će imati mogućnost da kaže šta ima tim povodom”, kazao je Lazović.

On je time odgovorio na poslaničko pitanje Aleksandra Damjanovića (SNP) da li je zadovoljan tenderskim postupkom privatizacije KTGT i da li će Savjet za privatizaciju dati zeleno svjetlo za tu odluku.

Tenderska komisija je prije četiri dana usvojila predlog ugovora o prodaji 62 odsto akcija barske kompanije koji će biti zaključen sa jedinom firmom koja je dostavila ponudu. Ugovor je vrijedan osam miliona eura. Turci treba da ulože dodatnih 13,5 miliona u program restrukturiranja, a nakon završetka tog posla, u periodu od pet godina, dodatnih sedam miliona u nove investicije, prenose Vijesti.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Damjanović je dodao da je u susret privatizaciji država “počistila” firmu tako što je broj radnika sa 3.000 svela na 500 i prema novom revizorskom izvještaju za prva tri mjeseca je uvela u zonu pozitivnog poslovanja.

Lazović je kazao da će partner uz investicije morati da obezbijedi i 6,5 miliona eura za socijalni program za zaposlene kako je predviđeno kolektivnim ugovorom Luke Bar i Sindikata, koji se primjenjuje i u KTGT.

Damjanović je rekao da se država zadužila zbog socijalnog programa pa se postavlja pitanje šta sada znači novi socijalni program.

“Država je dala 10,5 miliona eura kako bi dokapitalizacijom povećala vlasništvo sa 56 na 62 odsto i to je uzela 8,5 miliona iz kredita i dva iz budžeta. Tada smo dali više novca nego što je sada kupoprodajna cijena za kompletan paket akcija. Predlažem da zaustavite taj posao da se Skupština ne bi time bavila”, kazao je Damjanović, dodajući da je odluka loša i sa političkog i ekonomskog aspekta.

Pozitivna je saopštila da je prodaja akcija KTGT još jedan u nizu loših privatizacionih aranžmana Vlade, te da je to rješenje posljedica nestručnog i neodgovornog vođenja tog lučkog transportnog sistema.

Za akcije prihvalili cijenu sedam puta manje od nominalne

Damjanović je naveo da je odluka Tenderske komisije loša jer se jedna akcija prodaje po sedam puta manjoj cijeni u odnosu na njenu nominalnu vrijednost.

“Prošlogodišnjim tenderom je bilo definisano da ponuđač ima obim tih poslova 50 miliona eura, javilo se 14 firmi i sada je ostala samo jedna sa kojom smo uspjeli da povećamo u pregovorima prodajnu cijenu za milion eura. Kako će novi partner da nam targetira regionalno tržište i da li je neko sa strane bolji od nas da radi taj posao”, pitao je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *