Kina naređuje fabrikama da uspore

Dodajte komentar

Kina je naložila kompanijama u 19 sektora, uključujući cement i čelik, da smanje proizvodne kapacitete, budući da rast druge svjetske privrede usporava.

Ministarstvo industrije u Pekingu poručilo je da 1.300 firmi treba da zatvore zastarjela postrojenja do septembra i smanje suvišne kapacitete do kraja godine, javili su danas kineski državni mediji.

Analitičari navode da u kineskoj privredi, kojom velikim dijelom upravlja država, kompanije često ne umijeju da prepoznaju ekonomske signale i smanje proizvodnju, iako bilježe slabije rezultate ili čak gubitke.

Ministarstvo je juče naložilo da 527 proizvođača cementa treba da smanje proizvodnju za gotovo 93 miliona tona, a 24 proizvođača čelika da smanje kapacitete za sedam miliona tona.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Industrije na koje se odluka odnosi uključuju proizvodnju stakla, papira i bakra, prenosi Frans pres.

Analitičari vjeruju da će odluka vlade pogoditi ionako slabu prerađivačku aktivnost, koja je u julu pala na 11-mesečni minimum.

Rast kineske ekonomije je u drugom kvartalu usporio na 7,5 odsto, u odnosu na 7,7 i 7,9 odsto iz prethodna dva tromesečja. Vlada na nivou cijele 2013. očekuje rast od 7,5 odsto.

Vlada je ove nedjelje izglasala paket mjera u cilju podsticaja privrednog rasta putem smanjenja poreza za male firme i podsticanja investicija u željeznicu, prenosi portal b92.

Takođe su najavljeni propisi koji će olakšati finansiranje malih kompanija i ohrabriti osnivanje finansijskih institucija koje bi finansirale njihove potrebe.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *