Uskoro smanjenje provizija na plaćanje karticama

Dodajte komentar

Evropska komisija je objavila plan o smanjenju provizija na plaćanje debitnim i kreditnim karticama u EU, ali postoji neslaganje u vezi sa njegovim efektima.

Evropska komisija procjenjuje da je tržište platnih kartica u EU vrijedno 130 milijardi eura, ali ocjenjuje da je ono „iscjepkano i skupo“.

Komisija želi da ograniči provizije na maksimalno 0,3 odsto vrijednosti transakcije. U proviziju spada novac koji bankama plaćaju radnje svaki put kada kupac kod njih iskoristi svoju karticu.

Prodavci smatraju da bi mušterije mogle da imaju koristi od ovog prijedloga, jer će on dovesti do smanjenja cijena u radnjama.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Sa druge strane, banke smatraju da će potrošači na kraju plaćati veće iznose po nekim drugim stavkama iz lanca korištenja debitnih i kreditnih kartica.

Evropska komisija predložila je da provizija na debitne kartice bude ograničena na 0,2 odsto, a na kreditne 0,3 odsto. Za primjenu ovog plana možda će biti potrebne godine, prenosi Capital.

U prvoj fazi, ova ograničenja važila bi za prekogranične transakcije, kada, na primjer, Britanac nešto plati karticom u nekoj drugoj zemlji EU. Kasnije bi ograničenja provizija počela da važe i unutar članica Unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *