Šest načina da držite stres pod kontrolom

Dodajte komentar

Stres je naša percepcija onog što se dešava oko nas  i (ne)moć da utičemo na to. To je nešto što je, s vremena na vrijeme, neminovno, a protiv čega ratujemo skoro svakodnevno u džungli našeg uma.

Odgovornost nije nešto sa čim se rađate, ali postoje neke strategije koje možete iskoristiti da kontrolišete stres i vremenom ga se oslobodite.

Način na koji etiketirate stvari

Život se neprestano odvija i vi ste toga svjesni. To je potpuno prirodno sve dok ga ne etiketirate! Način na koji odlučujete kako ćete označiti neki događaj – da li je radostan, bolan ili tužan – određuje kako vi reagujete na to.

Vaše ćelije osluškuju, a vaš mozak je taj koji govori tijelu kako da reaguje na neki događaj. Odlučite da odvojite trenutak prije nego što osudite i kategorišete situaciju. Isključivo je vaš izbor da označite iskustvo kao nešto korisno  (jer kakvo god ono bilo sigurno ste izvukli pouku na duže staze) ili kao nešto strogo bolno – što kao takvo prouzrokuje samo bol.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Izbriši i zamijeni

Pristiskom dugmeta na tastaturi možete izbrisati i izmijeniti tekst na ekranu. Isto važi i za stresne misli. Uvedite dugme  “delete” u svoju svijest. Vježbajte izgovarajući to naglas!   Vi mijenjate situaciju i imate mogućnost da svoju negativnu misao pretvorite u moć da promijenite stvarnost.

Koristite maštu

Ako nemate izlaz iz negativnog stanja ili raspoloženja, okrenite se mašti! Zamislite neki trenutak kada ste bili srećni ili zamislite situaciju u kojoj biste se osećali tako. Iako zvuči elementarno, to je tehnika koja funkcioniše. Naš um ne poznaje razliku stvarnosti i mašte. Mašta vrlo lako može da se prebaci na naš stav percepcije na licu mjesta. Ako ste u stanju da prizovete neki lijep osjećaj u sred haosa, vaš mozak počinje da emituje osjećaj smirenosti.

Život je film

Vi ste režiser – na vama je da odlučite koji događaji postaju katastrofa a gdje stavljate rez! To je praksa koja podrazumijeva i mogućnost da odustanete od nekih situacija. Budite posmatrač, ne morate uvijek biti glavni glumac! Sagledajte stresnu situaciju sa strane, zatim svoju reakciju na to i tek onda odlučite da li je to prava reakcija. Postoji mnogo toga što možete kontorlisati na ovaj način!  Agresivne likove iz stvarnog života možete učiniti manje agresivnim za vas pojedinačno, na taj način shvatate da ste vi taj koji ima kontrolu.

Ponovite ono što vrijedi

Zapišite sedam stvari koje su vam najvrijednije u životu. Stavite to kao screensaver ili zalepite ‘ljepljivac’ na vidljivo mjesto. To će vam pomoći da stvari dovedete u perspektivu. Ova lista će vas stalno podsjećati da su ljudi vrijedniji od stvari i svakodnevnih događaja.

Promijenite ugao gledanja

Zapitajte se: ‘Da li biste o većini svojih svakodnevnih problema brinuli na samrti?!’ Ako sagledate situaciju iz ovog ugla shvatićete da dajete preveliku moć stvarima koje nisu od suštinskog značaja.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *