Rekordni dugovi ruskih banaka

Dodajte komentar

Ruske banke, kompanije i različite strukture vlasti dugovali su strancima, prema podacima s kraja prvog tromesečja, rekordnih 700 milijardi dolara.

A suma tog duga uvećana je u periodu od godinu dana 23,8 odsto, objavljeno je u Moskvi.

Podaci federalne statistike pokazuju da je krajem marta ove godine Rusija imala u inostranstvu aktivu vrijednu oko hiljadu milijardi dolara, ali je ta suma za godinu dana opala približno za četvrtinu. 

Ekonomista Oleg Solncev , iz moskovskog Centra za makroekonomske analize i kratkoročne prognoze, kaže da je veliki rast duga, u periodu od kraja marta minule do istog razdoblja tekuće godine, uslijedio dijelom i zbog ogromnih kredita nekoliko džinovskih ruskih kompanija, ali i da su se manje-više zaduživali svi djelovi privrede.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Solncev kao razlog naglog povećanja dužničkih obaveza navodi i činjenicu da domaće banke ne mogu iz svojih sredstava odvojiti dovoljno novca da finansiraju sve veću kreditnu tražnju gradjana. 

Član Finansijskog komiteta ruske Državne dume Vitalij Fjodorov kaže da ruske banke “halapljivo” uzimaju strane kredite sa relativno povoljnom kamatom od četiri do pet odsto godišnje, a na domaćem tržištu svoja sredstva pozajmljuju za četvorostruko veću cijenu i na tome stvaraju ogromnu zaradu.

Ovu tvrdnju Fjodorova potkrepljuju i podaci o dugoročnim zaduženjima ruskih banaka u inostranstvu koja su uvećana, u periodu od kraja marta 2012. do 1. aprila ove godine, na 142 milijarde dolara, ili oko 25 procenata. 

Ekonomista Vladimir Krejndelj, iz kompanije “Fineks plus”, tvrdi, medjutim, da se navodi Fjodorova ne mogu u cjelini prihvatiti, jer su neki dolarski krediti koje uzimaju ruske banke u inostranstvu prilično skupi i dobijaju se sa godišnjom kamatom od 10 do 12 procenata.

Krejndelj kaže i da je nivo svih spoljnih dugova Rusije “daleko ispod kritičnog nivoa, mjereno prema važećim medjunarodnim standardima”, jer jedva premašuje 30 odsto vrijednosti ostvarenog bruto domaćeg proizvoda, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *