Kontejnerske terminale i generalne terete prodaju 6 puta jeftinije!

Dodajte komentar

Prodaja većinskog državnog paketa akcija Kontejnerskih terminala i generalnih tereta (KTGT) za osam miliona eura još jedan je u nizu loših privatizacionih aranžmana Vlade, ocijenili su iz Pozitivne Crne Gore.

Tenderska komisija za privatizaciju KTGT usvojila je prekjuče predlog ugovora o prodaji 62 odsto akcija barske kompanije koji će biti zaključen sa turskom kompanijom Global ports. Manjinski akcionari nijesu zadovoljni dogovorenom cijenom.

Rješenje da tako prodaju KTGT, smatraju u Pozitivnoj, posljedica je nestručnog i neodgovornog vođenja tog lučkog transportnog sistema.

Kontejnerski terminali su svuda u svijetu najatraktivniji i najprofitabilniji dio transportnih sistema oko kojih se otimaju vodeće svjetske kompanije. Činjenica da je tender za privatizaciju KTGT dva puta propadao, a da se sada ovaj strateški važan segment za našu državu prodaje po svaku cijenu, govori o tome da vlast lučki sistem prodaje po principu davljenika koji se hvata za posljednju slamku spasa“, ocijenio je član Predsjedništva Pozitivne Emin Duraković.

On dodaje da će država malo dobiti od ovog aranžmana jer u Bar ne dolazi Global ports grupa koja je jedan od vodećih istočnjačkih operatora kontejnerskih i terminala za tečne terete.

Dolazi Global port holding koji je na turskom tržištu više prepoznat u oblasti kruzinga. Uz to, akcijski kapital KTGT iznosi oko 72 miliona, odnosno oko 45 miliona u državnom vlasništvu kojeg vlast sada planira prodati po šest puta manjoj cijeni“, rekao je Duraković.

U Pozitivnoj ističu da je zabrinjavajuće što su planirane investicije za restruktuiranje i dodatni petogodišnji program oko 13,5  miliona i 7,6 miliona. Navode da je potrebno minimum 45 miliona eura investicija da bi se barska luka prepoznala kao glavni regionalni distributivni centar.

Mora se definisati strategija razvoja Luke Bar i KTGT koja bi našu najveću luku pozicionirala kao regionalni transportno – logistički centar i jedno od čvorišta realizacije robnih tokova za širi prostor Balkana i Srednje Evrope. Taj projekat bi se mogao realizovati u sklopu privatno – javnog partnerstva sa nekom globalnom svjetskom alijansom i kontejnerskim operaterima“, kazao je Duraković.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *