Švajcarska centralna banka namjerava i dalje braniti kurs franka

Dodajte komentar

Guverner Švajcarske centralne  banke (SNB) Thomas Jordan izjavio je da banka ne namjerava mijenjati ni ukidati minimalni valutni kurs na nivou od 1,2 franka za euro, prenose mediji.

– Zadržaćemo postojeću politiku koliko god bude potrebno – kazao je Jordan proteklog vikenda u Moskvi na sastanku ministara finansija skupine G20.

SNB je fiksirala kurs franka prema euru u septembru 2011. Na mjesečnom zasjedanju čelnika SNB-a prije mjesec dana Jordan je istakao kako odustajanje od utvrđenog nivoa kursa nije u planu za skoriju budućnost, navodeći među razlozima i dalje prisutan rizik od deflacije. U banci ove godine očekuju pad potrošačkih cijena za 0,3 posto.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Na redovnom zasjedanju SNB-a ujedno je ponovio da regulator ne isključuje primjenu svih raspoloživih instrumenata koji bi pripomogli u zadržavanju odgovarajućih monetarnih uslova. Međunarodni monetarni fond (MMF) ranije je već dao zeleno svjetlo odluci centralne banke da bankama naplaćuje za njihove prekomjerne depozite ako ponovo ojačaju pritisci na apresijaciju franka.

Franak je od početka godine prema euru oslabio 2,3 posto zbog popuštanja fiskalne krize u 17-članoj eurozoni.

Finansijski direktori švicarskih kompanija očekuju da će u idućih 12 mjeseci dodatno oslabiti na 1,25 franka za euro, pokazali su nedavno rezultati ankete Deloitte LLP sprovedene među 120 finansijskih direktora.

– SNB-ova dosljedna i uspješna odbrana minimalnog valutnog kursa ojačala je povjerenje finansijskih direktora da se kurs franka neće u skorijoj budućnosti vratiti prijašnjim snažnim nivoima – tumače u Delloiteu, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *