Srbija: Evo kako banke mame na kredit

Dodajte komentar

U želji da privuku klijente, sve više banaka prilikom odobravanja kredita nudi grejs period u otplati od šest do 24 mjeseca, pišu Novosti.

Za najtraženije, gotovinske zajmove, kod nekih banaka poček iznosi pola godine i tokom tog perioda naplaćuje se samo kamata. Ali, ima i bankara koje cijelu ratu odlažu na 180 dana.

Slično je i sa stambenim zajmovima. Njih banke sada odobravaju sa počekom od jedne do dve godine, a tokom tog perioda otplaćuje se samo kamata. Uz to, iako je praktično riječ o mirovanju uzetog zajma, većina bankara tokom tog perioda ne obračunava veće kamate.

Takođe, u ponudi nekih banaka za kratkoročne kredite postoji mogućnost i prekida u otplati po nekoliko puta tokom vraćanja pozajmice.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Obično je to jednom godišnje ili maksimalno pet puta u toku cijelog perioda otplate. U slučaju prekida klijent treba banci da najavi odlaganje plaćanja pet dana prije dospeća rate.

Kamatne stope na kratkoročne kredite sa grejs periodom su veoma šarenolike i kreću se od 16,50 do 24,50 odsto na godišnjem nivou. Zato je i potrebno obići više banaka kako bi se našao najpogodniji zajam.

Goran Nikolić, ekonomista, ističe da su banke u Srbiji poslije perioda “zatezanja”, sada malo olabavile uslove za odobravanje kredita, prije svega gotovinskih. 

“To je prije svega posljedica činjenice da im zarada stalno opada, a gotovinski, ili kako ih još zovu i keš, krediti su bili i ostali najtraženiji zajmovi na našem tržištu i bankarima su donosili i najveći profit” – kaže Goran Nikolić.

“U odobravanju kredita naročito su postale liberalne banke sa manjim tržišnim učešćem, jer se bore za nove klijente i što veći plasman svojih kratkoročnih zajmova.”

Ali, treba imati na umu, kako ukazuje Nikolić, da ponuđeni grejs period od šest mjeseci do godinu dana banke sigurno i dobro naplate kasnije. Jer, rijetko koja od njih hoće da čeka na svoju zaradu toliko dugo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *