Podrška Podgoričkom modelu

Dodajte komentar

Vlada podržava realizaciju Podgoričkog modela, čiji je cilj povećanje kvaliteta kreditnog portfolija banaka, kao stuba stabilnosti i podrške oporavku našeg sistema, kazao je ministar finansija Radoje Žugić, prenosi Cdm.

U Ministarstvu finansija danas je održan sastanak predstavnika Svjetske banke, EBRD-a, Centralne banke Crne Gore, Kabineta Premijera i Ministarstva finansija, čija se glavna tema odnosila na realizaciju tzv. Podgoričkog modela i pripremu regulatornog okvira za dobrovoljno restrukturiranje dugova.

Žugić je istakao da realizacija ovog modela neophodna, kako bi privreda mogla da razvije svoj ekonomski potencijal, a banke da povrate svoju sklonost ka kreditiranju bez straha od preuzimanja dodatnog rizika u njihovim naslijeđenim portfolijima.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Sa aspekta dosadašnje saradnje sa Crnom Gorom u dijelu pripreme modela dobrovoljnog restrukturiranja korporativnih dugova, predstavnici Svjetske banke izrazili su zadovoljstvo i ukazali na neophodnost intenziviranja daljih aktivnosti u cilju što skorijeg finalizovanja započetog projekta“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Predstavnici EBRD-a su izrazili spremnost da se uključe u realizaciju projekta.

Na sastanku je dogovoreno da Radni tim koji priprema regulatorni okvir koji će biti podrška modelu dobrovoljnog restrukturiranja dugova razmotri mogućnost definisanja podsticajnih mjera za uključivanje bankarskog sektora, kao ključnog partnera u ovom projektu.

Zakjučeno je, takođe, da se ovom pitanju treba pristupiti na sistemski način, kako bi se obezbijedili  dugoročno pozitivni efekti sa stanovišta ozdravljenja crnogorske ekonomije, smanjenja rizika finansijske stabilnosti i stvaranja kvalitetnih fiskalnih davaoca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *