Njemačka traži radnu snagu van EU

Dodajte komentar

Njemačka je po prvi put objavila listu poslova za radnike iz zemalja van Evropske unije, da bi se izborila sa nedostatkom radne snage zbog starenja populacije, a traže se medicinske sestre i njegovatelji za starije, stručnjaci iz oblasti robotike, električari i mašinovođe.

Ljudi koji žele da konkurišu za radna mjesta moraju predočiti kvalifikacije koje se smatraju jednakim onima u Njemačkoj, prenosi agencija Frans pres.

Potrebni su nam kvalifikovani imigranti da bi se osigurala dugoročna dobrobit Njemačke, navela je ministarka rada Ursula von der Leyen.

Suočena sa smanjenjem broja stanovnika, uz nisku stopu nezaposlenosti, najveća evropska privreda po prvi put traži kvalifikovanu radnu snagu iz inostranstva kroz program koji je skicirala Federalna agencija za rad, prenosi Capital.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Nova inicijativa ublažiće formalnosti i smanjiti birokratiju, nakon što je EU lansirala „plavi karton“, koji treba da visokoobrazovanim doseljenicima u EU i njihovim porodicama garantuje sva socijalna prava kao i državljanima Unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *