Njemačka i Estonija jedine smanjile javni dug

Dodajte komentar

Najveća evropska ekonomija, Njemačka, i mala baltička zemlja Estonija, jedine su članice eurozone koje su u prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjile javni dug.

Eurozona je u najdužoj recesiji od uspostavljanja zone jedinstvene valute 1999. godine, ima pet članica koje primaju međunarodnu pomoć, rekordnu stopu nezaposlenosti i slabe izglede za oporavak krajem ove godine, piše agencija AP.Njemačka, u kojoj se u septembru održavaju opšti izbori, smanjila je javni dug u tri mjeseca, zaključno sa martom, na 81,2 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) sa 81,9 odsto iz posljednjeg kvartala prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci evropske službe za statistiku, Evrostata.

“[widgets_on_pages id=”Turizam”]”
Estonija, koja je 2011. usvojila euro, oborila je svoj dug na 10 odsto BDP-a sa 10,1 odsto, čime je postala zemlja sa najnižim nivoom duga u Evropi, prenosi Capital.

Trenutno postoji pet članica eurozone čiji je odnos duga prema BDP-u veći od 100 odsto, a među kojima prednjači Grčka sa dugom od 160,5 odsto i Italija sa visinom duga od 130,3 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *