Hrvatska: Dijamanti će se prodavati na šalterima banaka

Dodajte komentar

Dijamanti su vječni, kaže poznata reklamna krilatica, ali je u Hrvatskoj bilo vrlo teško doći do njih. Dosad. Naime, kao jedna od direktnih posljedica ulaska Hrvatske u EU, svjetlucavo drago kamenje počeće se prodavati na šalterima banaka.

Kako doznaje hrvatski list Nedjeljni Jutarnji, jedna od nekoliko međunarodnih kompanija koje se bave trgovinom dijamanata već će ovaj mjesec preko jedne domaće banke ponuditi hrvatskim građanima kupovinu takozvanih investicijskih dijamanata. Ugovor o novom bankarskom proizvodu potpisuje se ove sedmice, zbog čega ni strani trgovac dijamanata ni domaća banka još ne žele otkriti svoj identitet.

Investicijske dijamante Hrvatima je donio ulazak u Evropsku uniju. Da bi se nova članica uskladila s pravnom tekovinom zajednice, od početka ove godine u Hrvatskoj je ukinut porez na luksuz koji je dosad iznosio 30 posto. Trgovina investicijskim dijamantima koji kupcu u Hrvatskoj moraju stići iz inostranstva tako je postala profitabilan biznis, a ulaganje u investicijske dijamante vrijedno razmatranja.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Investicijski će dijamanti hrvatskim klijentima biti ponuđeni kao alternativni oblik štednje i konkurencija su ulaganju novca u donedavno vrlo popularno zlato, ali i nekretnine te naravno konkurišu novom trendu čuvanja novčanica u čarapi, madracu ili kućnom sefu za one naprednije.

Investicijski dijamanti, objašnjavaju stručnjaci, nisu dijamantni dragulji kakve bogati kavaljeri kupuju poželjnim ženama za nošenje na prstu ili oko vrata ili ih pak bogate žene kupuju poželjnim muškarcima da ih umetnu u manžete finih košulja. I ne mogu se kupiti u lokalnoj draguljarnici. Još važnije, što budući kupci takvih dijamanata moraju obavezno znati, lokalni draguljar sigurno ih neće htjeti otkupiti.

Naime, otkad je početkom 80-ih godina prošlog vijeka pukao takozvani dijamantni balon u kojem su mnogi izgubili puno novca, s obzirom na to da tržište dijamanata u to doba niko nije regulisao i kontrolisao, investicijski dijamanti postali su strogo kontrolisana roba. Tolika da su odlike investicijskog dijamanta propisali i u Ujedinjenim nacijama prije 13 godina konvencijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *