Divlja ljepota se slabo vidi na internetu

Dodajte komentar

Crna Gora u promociju turističke ponude ulaže značajno manje novca u odnosu na konkurentske destinacije – u odnosu na Hrvatsku, recimo, 30 puta manje. Budžetska sredstva opredijeljena za dio Ministarstva turizma i održivog razvoja koje se bavi turizmom, su svega 1,4 miliona eura. U Hrvatskoj ona iznose skoro 33 miliona eura.

Od tog iznosa, Hrvati su za ovu godinu planirali da na promociju turističke ponude putem interneta potroše 2,5 miliona eura. Plan je usvojen još prošlog ljeta, zbog stranih partnera koji posluju sa hrvatskih turizmom, kako bi i oni na vrijeme znali šta Hrvatska planira i kako mogu da se uključe.

Crna Gora će ove godine za onlajn promociju turističke ponude potrošiti 195.000 eura, što je, u odnosu na ukupan budžet, više nego što troši Hrvatska. Jedina zamjerka tom planu je što nije napravljen mjesecima unaprijed, već “danas za sjutra”: Tender je raspisan u aprilu, praktično pred početak ljetnje turističke sezone, a realizacija plana počinje ovih dana, pišu Vijesti.

Prvi put, turistička ponuda Crne Gore je putem interneta promovisana prije 13 godina. Tokom proteklih godina, Nacionalna turistička organizacija (NTO) angažovala je različite ICT konsultante, radila na edukaciji članova web tima, uspostavljala e-marketing partnerstva…

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Od 2008. do 2012. godine, sredstva za promotivne aktivnosti putem interneta uložena su, između ostalog, u izradu novog veb portala, organizovanje Montenegro Customer Care centra (servis za informacije, pohvale i žalbe), organizovanje obuka za predstavnike provrede, angažovanje eksperata, e-learning program”, kazala je “Vijestima” Milica Lekić, PR Ministarstva turizma i održivog razvoja. Najviše sredstava je, dodaje ona, uloženo 2009, koja je ujedno bila i godina e-marketinga. Te godine, sajt je bio integrisan sa programom za učenje na daljinu, koji je predstavljao jednu vrstu onlajn kursa za inostrane turoperatore i turstičke agente, čiji je glavni cilj obuka, odnosno upoznavanje agenta prodaje sa turističkom ponudom Crne Gore, podizanja nivoa svijesti o značaju onlajn medija, kao i korišćenja interneta u turističkoj promociji.

“Tada je u 15 gradova Crne Gore organizovana kampanja Budimo svi na jednom mjestu i produciran animirani TV spot, Crna Gora i turistička ponuda su promovisane putem kampanja na TripAdvisoru, WAYN-u, Krstarici… ali i putem brojnih društvenih mreža”, kaže Lekić.

Kako prije nekoliko godina, tako i danas – prva asocijacija na onlajn promociju turističke ponude Crne Gore mnogima je sajt Montenegro.travel. U pitanju je zvanični sajt crnogorskog turizma, na kojem zainteresovani privredni subjekti, direktno pod krovnim brendom “Montenegro- Wildbeauty“, mogu da predstave svoju ponudu internet korisnicima širom svijeta. Tako se, objašnjava Lekić, na svjetskom tržištu mogu naći i oni crnogorski privredni subjekti koji imaju šta da ponude, ali sami nemaju mogućnosti da plate sopstvenu internet prezentaciju.

Neki od najzačajnijih partnera koji su ovih godina pomagali u tome da Crna Gora i njena ponuda budu bolje promovisani i više prisutni na internetu su: Evropska komisija za putovanja (ETC), Trip Advisor, Google, Booking.com, YourTour, Appnostic, TrustYou, National Geographic, Discover 3D Montenegro… Osim što će obuhvatiti dosadašnje partnere, ovogodišnja onlajn kampanja biće usmjerena i na Fejsbuk, Tviter, blogovanje, mobilne platforme, newsletter kampanje, mikro sajt…

“Tokom ovogodišnje kampanja, promocija crnogorskog turizma sprovodiće se na različitim kanalima: specijalizovanim sajtovima, blogovima, sajtovima sa velikim brojem posjeta, društvenim mrežama, pretraživačima…”, kazala je Lekić.

Za potrebe ovogodišnje kampanje biće unaprijeđena postojeća Fejsbuk stranica NTOCG, koja će poprimiti novi vizuelni identitet i služiti kao centralizovani izvor informacija, putem kojeg će se, kaže Lekić, na najbolji način prezentovati sadržaji Crne Gore. Osim Fejsbuka, kako navodi Lekić, biće pokrivene i druge društvene mreže, među kojima i Tviter. Ta platforma će primarno biti iskorištena u svrhu promocije sadržaja koje Crna Gora može da ponudi kroz tvitove sa svog naloga, povezujući ih sa sadržajima mikro sajta, NTO…

Ove godine, u okviru kampanje, gosti u Crnoj Gori biće i popularni blogeri iz regiona, koji će kroz tekstove, fotografije, tvitove, video sadržaje… saopštiti šta su doživjeli u Crnoj Gori.

Na određenim internet lokacijama biće postavljene i anketne forme i kvizovi, zahvaljujući kojima će biti ojačana baza potencijalnih turista, te putem kojih će se doći do podataka koji govore o profilu onih koji su zainteresovani da posjete Crnu Goru, te tako omogućiti da se ponuda u narednim sezonama što bolje adaptira njihovim potrebama.

Crnogorski turizam biće promovisan i na mobilnim platformama iOS i Android, kroz oglase u vidu banera i video tizera, te kroz oglase na Fejsbuku.

“Iskustva u svijetu pokazuju da tražnja za bilo kojom turističkom destinacijom naglo raste ukoliko se marketing i promotivne aktivnosti kvalitetno i na pravi način finansiraju i usmjeravaju. Konkurentna, kontinuirana promotivna kampanja na tradicionalnim i novim stranim tržištima bi dodatno unaprijedila imidž turističke destinacije i pomogla u generisanju nove tražnje. Činjenica je da onlajn promocija u ogromnoj mjeri dobija na značaju. Ovaj vid komunikacije i plasiranja informacija posebno je značajan i u kontekstu mogućnosti da se od onih kojima se šalje poruka dobije povratna informacija, odnosno da konzumenti ujedno imaju mogućnost da vam saopšte da li su uslugom zadovoljni ili nisu, zahtijevaju od vas dodatne podatke ili kažu koji im fale, organizuju individualne aranžmane, dobiju informacije o iskustvima osoba koje su već boravile u zemlji”, kaže Lekić.

U Ministarstvu turizma, u onlajn promociji Crne Gore, važnom smatraju i uvođenje prve aviolinije niskobudžetne aviokompanije Ryanair ka Briselu.

“To je značajno i u dijelu promocije Crne Gore kao destinacije preko prisutnosti na veb sajtu Ryanaira, pogotovu u kontekstu činjenice da je prema statistikama za 2012. godinu taj sajt posjetilo preko 300 miliona ljudi širom svijeta”.

Iako je dobar dio budžeta planiran za onlajn promociju, u Ministarstvu turizma kažu da ne mogu zanemariti ni tradicionalne medije i načine promocije, koji “i dalje imaju veliki udio u promociji turističkih destinacija, usljed različitih potreba potencijalnih turista”.

“Stoga smatramo najboljim zdravu kombinaciju raznih vidova promocije sa ciljem dobrog pozicioniranja i izlaženja u susret potrebama što većeg dijela tržišta”. Crnogorski turizam će i dalje biti promovisan i na sajmovima, koji su, objašnjava Lekić, i dalje nezaobilazna mjesta susreta turističkog biznisa i u poslovanju za turističke privrednike predstavljaju nešto bez čega se ne može.

Fokus ovogodišnje marketing kampanje je prvenstveno na region, ali će određene aktivnosti biti sprovedene i u cilju privlačenja potencijalnih turista iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i SAD.

Hrvati i Slovenci ne štede

Hrvatski turizam je prvi put promovisan na internetu 1997. godine, kada jeHrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila svoju internet stranicu, na kojoj je danas predstavljena sveukupna turistička ponuda Hrvatske. HTZ je u aprilu, 2009. osnovala Službu za internet i pokrenula Fejsbuk stranicu Love Croatia.

“Rastom od preko 200 odsto godišnje, sada ta stranica broji preko 820.000 korisnika i nalazi se među pet najvećih Fejsbuk stranica nacionalnih turističkih organizacija u svijetu, pretvarajući nas iz organizacije koja prati svjetske trendove u onu koja kreira i postavlja nove standarde u onlajn promociji. Aktivno smo prisutni i na drugim popularnim društvenim mrežama i servisima na internetu, Tviter, Instagram, Gugl +, Foursquare, Jutjub”, kazala je “Vijestima” Viviana Vukelić iz Službe za informisanje HTZ.

HTZ, prema programu rada za ovu godunu, sprovodi onlajn komunikaciju u segmentima: oglašavanje na portalima putem slikovnih oglasa, oglašavanje na društvenim mrežama, SEO i SEM strategija (SEO – optimizacija za pretraživače, SEM – plaćeni način oglašavanja na internetu). Planirano je i prilagođavanje stranica HTZ na 16 jezika, te objava putopisnih blogova…

Marketinške kampanje primarno su koncentrirane na period predsezone (mart-jun), te dijelom na postsezonu. Kampanje se, prema riječima Vukelićeve, sprovode na relevantnim veb portalima emitivnih tržišta Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Italije, Mađarske, Holandije, Njemačke, Poljske, Rusije, Skandinavije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske, Velike Britanije, Irske.

“Do sada je realizovano 828.819.987 impresija”, dodaje Vukelićeva. “Poznato je da savremeni putnik informaciju o putovanju traži putem interneta. Ono što je nekad bila lična preporuka danas su društvene mreže, te razni blogovi/forumi o putovanjima. Internet sve više dominira kao medij koji presudno utiče na odabir i kupovinu turističkog proizvoda, ne samo da je gotovo nezaobilazan u fazi priprema odmora, odabira destinacije, prikupljanja informacija o istoj i planiranju putovanja, već se onlajn obavlja i sve veći broj transakcija proizvoda turističkog karaktera”, kažu u HTZ.

Važnost onlajn promocije turističke ponude shvatili su i Slovenci. Ta zemlja je lani u internet promociju slovenačkog turizma uložila tek 30.000 eura, ali su ulaganja za ovu godinu višestruko uvećana – na čak 600.000 eura. Strategijom politike razvoja turizma, Slovenija planira da u 2014. ulaganja uveća na 850.000, nakon čega slijede dvije godine kada će u onlajn promociju turizma biti uloženo manje novca: U 2015.

Slovenci će u internet promociju turizma uložiti 700.000, a 2016. godine 800.000 eura. Strategija predviđa povećanje posjeta na zvaničnu stranicu Slovenia.info za oko tri odsto, te poboljšanje pozicije Slovenije na ICT listi Svjetskog ekonomskog foruma za makar tri mjesta.

Planiran je i rast broja onih koji prate zvaničan Tviter nalog Slovenačke turističke organizacije (STO) na makar 300 novih članova godišnje, te porast broja aktivnih članova na Fejsbuku za makar 10 odsto.

Fejsbuk stranica ažurirana 2011.

Zvanična Fejsbuk stranica NTO, koja će u okviru ovogodišnje onlajn kampanje biti redizajnirana, sada ima oko 840 fanova i ažurirana je nedavno. Na Fejsbuk mreži postoji i jedna stranica koja ima potencijala, ali koja je, nažalost, posljednji put ažurirana u oktobru, 2011.

Stranica iLike.me kreirana je prije dvije godine, ima skoro 26.000 fanova. Nije poznato za čije potrebe je stranica kreirana, ali je, sudeći po njenom sadržaju, jasan bio cilj: promocija turističkih potencijala Crne Gore. Na stranici je objavljen veliki broj fotografija fanova stranice, snimljenih u različitim djelovima Crne Gore, na stranici su prenesene i brojne medijske objave o turističkoj sezoni, ponudi…

Kako je Fejsbuk jedna od omiljenih društvenih mreža, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu i šire, kreiranje stranice i dovođenje nemalog broja onih koji će pratiti aktivnosti na njoj (što nije lak posao), izgledaju kao uzaludna rabota.

Sve više onlajn platiša

Nije poznato koliko novca u Crnu Goru uđe kroz onlajn plaćanja, ali sudeći prema broju onih koji izdaju smještaj i koji na svojim veb lokacijama nude uslugu elektronske trgovine, iako je njihov broj u porastu, to svakako nije još na zavidnom nivou.

Na sajtu Crnogorske komercijalne banke (CKB), koja je među prvima klijentima ponudila mogućnost naplate usluga putem interneta, na listi klijenata samo su samo dva hotela korisnici te usluge – hotel “R” iz Bara i hotel “Per Astra” u Perastu.

Lista klijenata NLB Montenegro banke je dosta duža i na njoj su dvije firme za iznajmljivanje vozila (Rent-a-Car in Montenegro i Terrae Car), hoteli “Posejdon” sa Jaza, “Dolce Vita” u Bečićima, hotelska grupa “Montenegro Stars”, u okviru koje posluje i hotel “Splendid”, “Ruža vjetrova” u Dobroj Vodi, hotel “Đurić” iz Petrovca, te Soho Travel, turistička agencija. Na listi klijenata NLB Montenegro banke je i RaftingMontenegro.com, a putem interneta je moguće platiti i turu kroz kanjon Nevidio.

“Svakodnevno je potražnja za ovim servisom sve veća, a naročito su zainteresovani klijenti koji se bave izdavanjem smeštaja”, kaže Mile Grbin, direktor sektora. Ono što takav sistem čini atraktivnim, prema njegovim riječima, je što je trgovac koji izdaje smještaj potpuno siguran u naplatu svojih aranžmana, a sistem prodaje radi 24 sata dnevno.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *