Izgradnja rizorta na Luštici i Kumboru: Crnogorski Dubai

Dodajte komentar

I dok Srbija čeka da šeici ili možda neki drugi neimari sa dubljim džepom, počnu izgradnju, kod Crnogoraca, građevinski materijal se uveliko traži, pišu beogradski mediji.

“Ono što ohrabruje jeste da nema dovoljno radnika u Crnoj Gori, pa će to biti šansa da i naši sugrađani dođu do posla”, piše portal Ekapija, a prenosi B92.

Poslije luksuznog Porto Montenegra u Tivtu, počela je i gradnja prvih deset objekata turističkog resorta “Luštica Bay“, koji se gradi na tivatskom dijelu poluostrva Luštica.

Prema najavama investitora, biće to pravi mali grad iznad Tivta. Međutim, sa ogromnim investicijama u crnogorski turizam tu se nije stalo.

Ovih dana potpisan je i dugo najavljivani ugovor između Vlade Crne Gore i azerbejdžanske kompanije “Azmont Investments“.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Inače, glavni investitor je kompanija “Kerzner International Holdings”. Vodeći međunarodni preduzetnik i operater odmarališta, kazina i luksuznih hotela na raznim destinacijama, gradiće u Kumboru prvo “One & Only” odmaralište u Evropi.

“Kerzner International” je sklopio ugovor sa zastupnikom državne naftne kompanije Azerbejdžana (SOCAR), a “Azmont” je kompanija koju su, za potrebe ovog projekta, osnovali u Podgorici.

Sve u svemu, megalomanski ili ne, kompanija je najavila izgradnju novog Dubaija u Boki u hercegnovskom naselju Kumbor. Grade luksuzni rizort, hotel, apartmane sa spa centrom, marinom, teniskim terenima.

Kada je riječ o zapošljavanju, posao je prepušten kompaniji “ALEC Montenegro” ( “Al Jaber LEGT Engineering&Contracting”). Oni su najavili da će pored Crnogoraca uposliti radnike iz “komšijskih” zemalja.

Potrebni su im građevinci, elektro i mašinski inženjeri, inženjeri za planiranje projekata sa softverskim iskustvom, dizajneri (arhitektonski i strukturalni), specijalisti za zaštitu na radu, radnici u računovodstvu i na komercijalnim poslovima.

Takođe, šansu za posao dobiće prevodioci, kao i koordinatori za logistiku.

Poziv je interesantan i za dobavljače građevinskog materijala i opreme, jer su investitoru potrebni dobavljači za mehaničku i elektro opremu, kamen i mermer, bazensku i hidro opremu, aluminijumsku stolariju, krovne konstrukcije, rezanu građu i hidroizolaciju.

“Azmont Investments” će umjesto predviđenih i dogovorenih 258 miliona eura ulaganja u projekat “One and Only Montenegro” hotel rizort u Kumboru, uložiti oko pola milijarde eura. Biće to na period od 3 umjesto na 8 godina. Ovaj projekat, kada se realizuje, biće do sada najveća turistička investicija u Evropi. Površina pod nadzemnim objektima iznosiće 147.000 m2, dok će se obaviti iskopavanje dodatnih 40.000 m2 pod zemljom za potrebe izgradnje podzemnog parkinga, magacina i smještaja tehničkih prostorija.

Na lokaciji površine 60 jutara nalaziće se: “One&Only” luksuzni hotel sa 120 soba, ESPA fitnes i velnes centar površine 3.000 m2, sadržaji za organizovanje konferencija i banketa, 500 luksuznih apartmana i vila. Planirana je izgradnja ribarskog mula sa ribljom pijacom i pijacom organske hrane za prodaju sezonskih lokalno proizvedenih namirnica, marina svjetskog kvaliteta, kapaciteta do 250 vezova i za mega-jahte.

Biće tu i do 70 radnji, kafea i restorana raspoređenih oko obalnog šetališta. Planiraju nasipanje peščanih plaža, pa bi možda mogli očekivati i prenijetu sliku sa i izgradnju tri ostrva na kojima će se nalaziti zabavni sadržaji i heliodrom.

Rizorti “One & Only” su, kako se navodi, zamišljeni kao simbol izuzetnosti. Do sada je napravljeno sedam objekata, koji se, između ostalog, nalaze na Maldivima, Dubaiju, Mauricijusu, Bahamima i Meksiku. “One & Only” je takođe najavio izgradnju odmarališta u Kini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *