Privreda ostvarila rast u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija u prvom kvartalu ove godine ostvarila je rast od 4,3 %, u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako se navodi, rast industrijska proizvodnje u navedenom periodu je, prije svega, rezultat rasta proizvodnje električne energije, a ukupnom rastu doprinijela je i bolja naplata prihoda.

Vlada Crne Gore je saopštila da je turizam i dalje značajan generator rasta crnogorske ekonomije, što je potvrdjeno i povećanjem ostvarenih prihoda u prvih pet mjeseci ove godine. 

Početak godine karakteriše pad inflacije tako da ona, mjerena indeksom potrošačkih cijena, bilježi pad sa 4,2 odsto u januaru na 3,0 u maju. Takodje, prosječan broj zaposlenih u maju je iznosio 174.369, što je najveći nivo u poslednjih nakoliko godina, dok je nezaposlenih bilo 31.363“, navodi se u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Dodaje se da je u periodu januar-maj došlo je do porasta prihoda budžeta, koji su iznosili 416,5 miliona eura, što je 2,1 odsto iznad planiranog nivoa, dok su rashodi iznosili 495,1 miliona eura, odnosno manji su za 5,2 odsto od planiranog. 

Deficit budžeta, koji je u ovom periodu iznosio 78,56 miliona eura pokazuje tendenciju smanjenja, niži je od deficita u istom periodu 2012. za 48,7 miliona eura, dok je u odnosu na plan niži 36 miliona, saopštila je Vlada Crne Gore.

Navodi se da je državni dug na kraju maja iznosio je 1,7 milijardi eura ili 50,2 odsto procijenjenog BDP-a, što Crnu Goru svrstava u umjereno zadužene zemlje i ispod je prosjeka Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *