Grad Detroit proglasio bankrot

Dodajte komentar

Detroit, kolijevka i središte automobilske industrije, postao je u četvrtak najveći američki grad koji je proglasio stečaj, po sudskim dokumentima koje je agencija France Presse dobila na uvid.

Detroit, koji je jedno vrijeme bio industrijski biser, izgubio je u zadnjih 60 godina polovinu stanovništva i velike kompanije su postupno napuštale grad, što je zadalo težak udarac poreskim prihodima.

“Stečaj je jedino rješenje koje će Detroitu omogućiti da bude stabilan i održiv grad”, rekao je Rick Snyder, guverner savezne države Michigana u pismu u prilogu prijedloga za pokretanje stečajnog postupka na sudu.

Detroit koji je 1950. imao 1,8 miliona stanovnika, danas ih ima 685.000. To smanjenje broja stanovnika prati masovni egzodus preduzeća i nagli pad poreskih prihoda.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Broj javnih službi postupno se morao smanjiti a o krizi najbolje  govori to što neke četvrti noću nemaju ulične rasvjete.

Pritisnut finansijskom krizom, grad je prošlog mjeseca najavio da će proglasiti stečaj nad dijelom duga koji se penje na 18,5 milijarda dolara, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *