Vlada i OTP banka garancije za KAP pretvorile u kredit

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada planira da se kod OTP banke zaduži 42 i po miliona eura, kako bi joj vratila postojeći dug Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, za koji je država dala garancije. To je polazna informacija koju je na današnjoj sjednici usvojila Vlada.

Nakon podnošenja zahtjeva za pokretanje stečaja u KAP-u, OTP banka pokrenula je postupak naplate cjelokupnog kreditnog aranžmana od te fabrike .

Imajući u vidu da KAP nije regulisao svoju obavezu, OTP banka obavijestila je 26. Juna 2013. godine Ministarstvo finansija da podgorički gigant  nije, u predviđenom roku, izmirio obavezu, zbog čega je banka aktivirala garanciju.

Grancije stižu na naplatu 16. jula 2013. godine.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“U cilju regulisanja odnosa između OTP banke i Vlade Crne Gore, po osnovu aktivirane garancije, Ministarstvo finansija je započelo pregovore sa bankom, kako bi se definisao metod otplate kredita. U vezi sa tim, OTP i Ministarstvo finansija definisali su da će pomenuta garancija biti otplaćena na način što će između strana biti zaključen novi kreditni aranžman”, stoji u informaciji koju je usvojila Vlada.

Kako bi se definisali novi uslovi aranžmana, OTP banka dostavila je Indikativne uslove kreditnog aranžmana.

“Indikativnim uslovima kreditnog aranžmana predviđeno je da će kredit biti zaključen u iznosu od 42,5 miliona eura, na period od tri godine. Grace period će trajati do 31. decembra 2013. godine, dok će zadnji dan otplate biti 30. jun 2016. godine. Otplata kredita vršiće se u jednakim tromjesečnim tranšama, do kraja otplatnog perioda. Kamata stopa predstavljaće zbir Margine i 3 mjesečnog EURIBOR-a, dok će margina iznositi 6,5 odsto godišnje. Obrada kredita iznosiće 0,5 odsto od iznosa kredita. U slučaju prijevremene otplate kredita, kamata će iznostiti dodatnih jedan odsto na preostali period otplate kredita, dok u slučaju ne izmirenja obaveze, zatezna kamata će iznositi dva odsto”, stoji u informaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *