Potencijalni milioni eura samo od tranzita gasa

Dodajte komentar

Ako kroz Crnu Goru prođu cijevi Jadransko-jonskog gasovoda iz dalekog Kaspijskog mora u Azerbejdžanu, u dužini od oko 530 kilometara, naša zemlja će godišnje samo od tranzita gasa ubirati 21 milion eura.

Već se zna trasa koja sa Dalekog istoka ide ka Albaniji, pa kod Božaja ka Podgorici, a onda prema Cetinju, podno istočnih padina Lovćena, i dalje ka Radanovićima, zatim preko cijele Luštice do Jadrana, gdje bi kod Prevlake ušli u susjednu Hrvatsku, pišu beogradske “Novosti”.

Za Crnu Goru je to, prema navodima lista, optimalna ruta gasovoda, jer bi išla kroz teren najvećeg budućeg potrošača – područje Zetske ravnice, a i stvorili bi se uslovi za aktiviranje Fabrike glinice, pogona KAP-a, koja vapi za jeftinim izvorom energije. Ukupna investicija ovog projekta procijenjena je na 610 miliona evra.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Energetskom strategijom Crne Gore, Jonsko-jadranski gasovod je prepoznat kao vodeća opcija za gasifikaciju Crne Gore. IAP nije samo šansa za gasifikaciju Crne Gore, već i mogućnost za plasman sopstveg gasa za koji se očekuje da će biti otkriven u crnogorskom podmorju.

U prvih nekoliko godina po puštanju gasovoda, planirano je da protok kroz Crnu Goru bude oko dvije do dvije i po milijarde kubnih metara gasa godišnje.

A, to nije jedina mogućnost eksploatisanja prirodnih resursa. Očekuje se da ovih dana počnu istraživanja ležišta nafte i prirodnog gasa u crnogorskom podmorju! Eksperti poručuju da sa prolaskom međunarodnog gasovoda, Crna Gora postaje veoma interesantna za investitore sa aspekta istraživanja i eksploatacije prirodnog gasa, budući da će gas moći da se transportuju kroz gasovod.

Hrvati su već zasukali rukave, pa će Podgorica i Zagreb morati da se dogovore kako raspodijeliti bogatstvo. Poznato je da Hrvati osporavaju granicu na Prevlaci, koja je ustanovljena u vrijeme SFRJ, pa se otvara pitanje da li crnogorski parlamentarci imaju snagu da izglasaju da država kontroliše taj posao.

Premijer Milo Đukanović najavio je da će danas ili na narednoj sjednici kabineta biti donijeta odluka o raspisivanju tendera za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

“Novosti” pišu da će na tenderu biti ponuđen najveći dio teritorije koji pripada bivšem ulcinjskom „bloku“. Prvi euri od nafte i gasa trebalo bi da stignu čim se objavi tender.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *