Poskupljenje goriva i struje moglo bi povući i rast ostalih cijena

Dodajte komentar

Povećanje cijene goriva i poskupljenje električne energije za domaćinstva na 9,9 centi po kilovat satu sa PDV-om od 1. avgusta može uzrokovati i korekciju cijena određenih proizvoda, smatraju u Uniji poslodavaca (UPCG).

“Imajući u vidu ekonomsku situaciju u zemlji, jasno je da će se najavljeno povećanje cijene električne energije i goriva odraziti na rast troškova života, odnosno pad standarda građana. Za očekivati je da će u narednom periodu, usljed rasta troškova i uz ista primanja zaposlenih, doći i do smanjenja tražnje za određenim proizvodima i uslugama”, odgovoreno je “Vijestima” iz UPCG.

Na pitanje da li očekuju da će povećanje cijene goriva biti razlog za rast cijena, iz UPCG je rečeno i da je moguće da “usljed racionalizacije potrošnje” pojedini privrednici povećaju cijene iz svog prodajnog ili uslužnog asortimana.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Veoma je upitna ekonomska opravdanost takve odluke, naročito imajući u vidu da ona može uzrokovati i nove gubitke u poslovanju i dalji rast nelikvidnosti i negativno uticati na inače poljuljanu stabilnost privrednika”, smatraju u UPCG.

Dizel je skuplji od juče, a prije dvije sedmice je povećana cijena benzina.

Odbor Regulatorne agencija za energetiku (RAE) je odobrio da struja za domaćinstva poskupi 2,4 odsto. Uvećani računi za avgust stižu potrošačima do sredine septembra.

Iz RAE su saopštili da će prosječno poskupljenje struje za sve potrošače, umjesto ranije projektovanih 5,2 odsto, od narednog mjeseca iznositi 1,36 odsto.

Struja će za distributivne potrošače na 35 i desetkilovoltnoj (kV) mreži, u koje između ostalih spadaju Luka Bar, Porto Montenegro, vodovodi i rudnici, pojeftiniti od 2,4 do 3,3 odsto u odnosu na dosadašnje.

Sindikat Regije za Nikšić, Šavnik, Plužine i Žabljak koji djeluje pri Savezu sindikata Crne Gore (SSCG) apelovao je da se odustane od najavljenog poskupljenja struje jer ga smatraju nedopustivim. Upozorili su da bi predstavljalo direktan udar na porodični budžet.

U suprotnom, iz Regije poručuju da će pozvati građane Nikšića da nezadovoljstvo iskažu okupljanjem ispred upravne zgrade EPCG.

MANS: RAE radi u interesu A2A i Terne

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ocijenjeno je da je razlog za povećanje cijene struje za domaćinstva to što “treba zadovoljiti apetite italijanskih kompanija A2A i Terne, koje upravljaju EPCG i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES)”.

Iz MANS-a podsjećaju da će to biti samo jedan od udara na standard građana kojima je nametnuto plaćanje taksi euro po euro, zamrznute su penzije, uveden krizni porez na plate, povećan PDV.

Oni, kako je rečeno, intenzivno analiziraju odluke RAE, zato što su sve ranije zbog paušalnog utvrđivanja cijena struje već oborene pred Upravnim sudom.

MANS je optužio članove RAE da su se, kršeći zakone u korist energetskih kompanija, otvoreno stavili u službu profitnih interesa italijanskih partnera u EPCG i CGES.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *