Dolaze šeici na Kraljičinu plažu

Dodajte komentar

Kraljičina plaža još ovoga ljeta ugostiće one kojima je ljepota ovog bajkovitog krajolika poznata. Već dogodine tu će biti – šeici, pišu Novosti.

Na tender za prodaju jedne od najljepših i gotovo netaknutih žala južnojadranske obale javio se samo jedan i to veoma referentni kupac. Riječ je o “Rojal grup“ firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa sedištem u Abu Dabiju. Ponuda je dostavljena preko firme-kćerke u Crnoj Gori “Kvins bič divlopment kompani“.

Radi se o kompleksu od 42,37 hektara, od kojih 230.000 kvadratnih metara pripada opštini Budva, a 180.000 barskoj opštini. Poznata kompanija iz Abu Dabija ponudila je za ovaj prostor 21,2 miliona eura, odnosno 50 eura po kvadratnom metru. Ta cijena je bila u tenderu.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Zainteresovana firma je dostavila dokaze o dosadašnjim,veoma impresivnim ulaganjima, bankarsku garanciju na 500.000 eura i druga tražena dokumenta, koje je pregledala devetočlana komisija na čijem je čelu Dragan Simović, potpredsjednik opštine Bar i poznati turistički radnik.

“U toku su razgovori i pregovori koji će vjerujem ubrzo rezultirati i konačnim dogovorom“, kaže Simović.

Kompanija iz Abu Dabija, kako se očekuje, spremna je da u gradnju kompleksa uz atraktivnu plažu uloži 180 miliona eura, što predstavlja jednu od najvećih investicija na ovim prostorima.

I u opštini Budva, koja poslednjih godina “krpi“ budžet s teškom mukom, kažu da su zadovoljni ovim poslom. Prodaja zemlje uz Kraljičinu plažu znači izuzetnu finansijsku injekciju. Ali i ne samo to.

Budvanska opština je u proteklih pet godina prodala prilično zemlje. I od toga inkasirala gotovo 25 miliona eura.Najveći kompleksi su prodati u vrijeme investicionog buma, između 2005. i 2007. godine. Samo od prodaje lokacije Smokvica, nedaleko od Svetog Stefana, ruskoj kompaniji „Vas invest“ opština je prihodovala 12,9 miliona eura.

“Mi već duže vrijeme nastojimo da ozbiljno odgovorimo na interesovanja ozbiljnih investitora. Tako je i ovoga puta. Na obostranu korist, našu i potencijalnog kupca. Ali i na korist Crne Gore, jer je u planu izgradnja hotelsko-turističkog kompleksa visoke kategorije”, kaže gradonačelnik Budve Lazar Rađenović.

Prostor za koji su Arapi zainteresovani nije ona najpoznatija, miločerska plaža, koja je dobila ime po jugoslovenskoj kraljici Mariji Karađorđević, koja se na njoj odmarala dok je boravila u svom ljetnjikovcu u Miločeru. Riječ je, zapravo, o plaži koja nosi ime crnogorske kraljice Milene, supruge prvog i posljednjeg crnogorskog kralja Nikole Petrovića. Ta Kraljičina plaža se nalazi na prostoru između rta Dubovica i Čanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *