RAE: Dug KAP-a neće plaćati građani

Dodajte komentar
Dug Kombinata aluminijuma Podgorica KAP prema Elektroprivredi Crne Gore EPCG neće biti preliven na teret potrošača, saopštili su predstavnici Regulatorne agencije za energetiku RAE na sjednici Odbora za za ekonomiju, finansije i budžet.

RAE je danas saopštila da će u Crnoj Gori za domaćinstva sa dvotarifnim brojilom od 1. avgusta biti skuplja za 2,38 odsto.

“Da li je neko želio da preko povećanja cijene struje kompezuje ovo što je bilo vezano za dug Kombinata luminijuma Podgorica KAP prema Elektrooprivredi Crne Gore EPCG”, upitao je na sjednici Odbora Srđan Milić, predsjednik Socijalističke narodne partije SNP.

Branislav Prelević iz RAE je kazao da nema govora o prelivanju duga na građane.

“Ne može ni u kom slučaju da se prenese dug KAP-a ni na jednog ostalog potrošača u zemlji”, istakao je on.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Predstavnici RAE su pred članoce Odbora predstavili i Izvještaj o stanju u energetskom sektoru u prošloj godini.

“Prošlu godinu je obilježilo prije svega uvođenje novih metodologija za obračun prihoda i tarifa. Zatim, ostale promjene u regulatornom okviru energetskog sektora, prije svega prestanak regulacije proizvodnje električne energije. Treće usporovanje, ili bolje reći zaustavljanje procesa pravnog razdvajanja operatora distributivnog sistema od EPCG-a. Četvrto, uvođenje novih brojila”, istakao je Prelević.

Za Demokratski front DF izvještaj ne prikazuje realnu sliku. Milutinu Đukanoviću iz DF-a su mnoge stvari nejasne kada je u pitanju davanje licence Montenegrobonusu za glavnog državnog snabdjevača.

“Podnijeli su zahtjev za dobijanje licence 24. septemba, a izdata im je licenca 28. septembra. Dobili smo informaciju da je dokumentacija Montenegrobonusa bila “teška” 800 stanica”, dodao je on.

Međutim, za članove odbora iz redova Demokratske partije socijalista DPS izvještaj RAE je bolji nego prethodnih godina.

“Ono što sve nas treba da zabrinjava su gubici na distributivnoj mreži koji su veći u 2012, nego u 2011. godini. Moraju se identifikovati uzroci zbog kojih je došlo do povećanja gubitaka”, kazao je Zoran Vukčević iz DPS-a.

Za Izvještaj o stanju u energetskom sektoru glasali su poslanici vladajuće koalicije, pa je dobio zeleno svjetlo Odbora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *