Oprezan govor Bernankea pritisnuo kurs dolara

Dodajte komentar

Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima nadoknadio ranije gubitke prema dolaru nakon što je čelnik američke centralne banke kazao kako i dalje očekuje da će se postupno početi smanjivati programi podsticaja u drugoj polovini godine, dakako uz uslov da se stanje u privredi nastavi poboljšavati.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3156 dolara, što znači da je na gubitku od tek 0,03 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Dolar je bio na mršavom dobitku i prema jenu, od 0,07 posto, i njime se trgovalo po 99,14 jena.

Bernanke je time ponovio da središnja banka ostaje pri planu o postupnom smanjenju monetarnih podsticaja, no ne isključuje mogućnost njegove promjene ako se promijene prognoze za američk.u ekonomiju.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Takve izjave spustile su dolar nadomak najnižih nivoa u tri sedmice prema korpi vodećih svjetskih valuta.

“Naše kupovine imovine zavise o ekonomskim i finansijskim trendovima ali ni u kom slučaju nisu čvrsto zadane”, kazao je Bernanke u istupu pred Kongresnim odborom za finansijske usluge.

Dakle, program kupovina obveznica, mjesečno vrijedan 85 milijardi dolara, kako je kazao, može ostati nepromijenjen ili ga čak mogu povećati, bude li to opravdano zbog pogoršanja stanja na tržištu rada, inflacije koja uporno ne bude išla prema ciljanih dva posto, ili zbog pogošanih uslova finansiranja na tržištu.

S druge strane, u slučaju da se situacija poboljšava u privredi brže nego što očekuju u Fedu, navedeni se program može početi i brže smanjivati, kazao je čelnik Feda.

Takve ocjene više-manje u skladu su s očekivanjima analitičara, no bile su dovoljne da izazovu reakciju tržišta koja su budno pratila što će im poručiti. Prinosi na američke obveznice smanjeni su, dolar je blago oslabio prema drugim vodećim svjetskim valutama, a euro je gotovo nadoknadio ranije gubitke prema dolaru.

Britanska funta takođe je nastavila jačati prema dolaru, dosegnuvši najviši nivo u dvije sedmice od 1,5270 dolara.

Bernankeove poruke uslijedile su nakon danas objavljenog iznenađujućeg zapisnika s posljednjeg sastanka britanske centralne banke BoE, prvog pod novim guvernerom Markom Carneyom, koji je pokazao da nije bilo poziva za uvođenjem novih podsticajnih mjera. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *