O tenderu za naftu i gas u četvrtak ili iduće sjednice Vlade

Dodajte komentar

Premijer Milo Đukanović najavio je juče na sastanku sa novinarima u vili „Gorica“ da će na sjutrašnjoj ili narednoj sjednici Vlade biti donijeta odluka o raspisivanju tendera za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

– Na ovoj ili sljedećoj sjednici Vlade biće donijeta odluka o raspisivanju tendera za eksploataciju i istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju – kazao je premijer Đukanović.

Na tenderu će, podsjetimo, biti ponuđen najveći dio teritorije koji pripada bivšem ulcinjskom bloku, koja je odlukom Vlade izdijeljena na male blokove površine oko 300 kilometara kvadratnih.

Tender će, kako je ranije najavljeno, obuhvatati 13 blokova ukupne površine do tri hiljade kilometara kvadratnih. Za  najveći dio prostora koji će biti objavljen na tenderu stepen  poznavanja geoloških uslova je takav da se bez problema može ući u potpisivanje ugovora, ocijenili su ranije iz Vlade.

Prvi novac od nafte i gasa, kako je početkom godine saopšteno iz Vlade, počeće da stiže čim se objavi tender.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

– Kompanije su dužne da plate učešće na tenderu, potom nadoknadu za površinu, odnosno zakup za prostor na kojem će istraživati i proizvoditi. Glavni prihod počinje da stiže kada počne proizvodnja nafte i gasa. Objektivno je očekivati velika sredstva početkom 2017. godine – najavili su još ranije iz Vlade.

Preporučeno je i formiranje specijalnog fonda koji će upravljati prihodima koje Crna Gora bude imala od nafte i gasa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *