MONSTAT: Godišnja inflacija bila 2,2 odsto

Dodajte komentar

Mjesečna deflacija u junu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,6 odsto, dok je godišnja inflacija iznosila +2,2 odsto, saopštio je MONSTAT. Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena povrća, čvrstih goriva, odjeće, mlijeka, sira i jaja, te mesa, ulja i masti. 

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Odjeća i obuća (-1,8%), stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-1,3%), hrana i bezalkoholna pića (-1,0%), pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,5%)te alkoholna pića i duvan (-0,2%), kao i u oblasti rekreacije i kulture (-0,1%).

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Rast cijena zabilježen kada su u pitanju cijene u hotelima i restoranima, kao i u prevozu.

Pozitivne godišnje stope inflacije u junu zabilježene su u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (+4,5%), stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+3,4%, alkoholna pića i duvan (+2,3%), te u oblasti  zdravlje (+2,0%),k omunikacije (+2,0%) i obrazovanje (+0,2%).

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene u oblasti usluga u hotelima i restoranimagrupama (-3,1%)te prevozu (-1,5%), kao i u grupama Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,4%); Odjeća i obuća (-0,7%); Rekreacija i kultura (-0,3%).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *