Hjundai u Češkoj prvi put zaradio za dividende

Fabrika automobila Hjundai motor manufakturing u Nošovicama, u Češkoj, prvi put u istoriji počela je da zarađuje za korejski koncern Hjundai.

Od prošlogodišnje zarade firma će vlasniku isplatiti 605 miliona kruna (23,27 miliona eura) za dividende, proizilazi iz podataka koje je Hjundai prijavio privrednom registru.

Na dividende ide procenat prošlogodišnje dobiti koji je dostigao sedam milijardi kruna. Ostatak će firma ostaviti nepodjeljen, a pet odsto ide u rezervni fond, prenijeli su češki mediji.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Prema godišnjem izvještaju, fabrika je proizvela 303.000 vozila „hjundai“ i više od 440.000 mjenjača. Najveći dio proizvodnje je namijenjen izvozu, pretežno na tržišta Njemačke, Rusije i Velike Britanije.

Firma namjerava da proširi plasman van Evrope, na primjer u Egipat ili Australiju. Najuspješnjiji proizvod iz Nošovica je model „ix35″.

Promet fabrike je prošle godine povećan za trećinu, na 92 milijarde kruna. Dobit poslije oporezivanja je porasla na godišnjem nivou više od dva puta, sa 2,9, na 7,01 milijardi kruna.

Razvoj Hjundaia u Nošovicama je snažno podržala češka država u vidu poreskih olakšica. Iz prošlogodišnje dobiti, Hjundai je, zahvaljujući poreskim povoljnostima, platio milijardu kruna manje, nego druge firme bez poreskih olakšica.

Kompanija pored toga dobija i dotacije za zapošljavanje u regionu sa visokom nezaposlenošću. Samo prošle godine je dobila dotacije za radna mjesta i prekvalifikacije u visini 172 miliona kruna.

Prosječna plata u fabrici je blizu 29.000 kruna (1110 eura). (capital.ba)

Check Also

Ma: IPO Alibabe biće najveći u istoriji

Inicijalna javna ponuda Alibabe biće najveća u istoriji, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *