Dobit Yahoo-a povećana za 46 osto, ali prihodi pali

Dodajte komentar

Profit internet komapnije Yahoo u drugom tromjesečju ove godine povećan je za 46 odsto, na 331 milion dolara, ali su prihodi smanjeni za sedam odsto, na 1,14 milijardi dolara.

Firma je u saopštenju snizila prognozirane prihode za cijelu ovu godinu.

Rezultati Yahoo objavljeni su u momentu kada se navršava godinu dana od dolaska Marise Mejer na funkciju generalne direktorke.

Podaci o poslovanja ne daju investitorima mnogo povoda za slavlje.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Oni, doduše, pokazuju da profit raste, ali firma ipak ne uspjeva da se izbori sa konkurencijom Googlea i Facebooka, koji su mnogo uspješniji na tržištu oglašavanja, koje obezbjeđuje većinu prihoda internet kompanija.

Akcije firme su od dolaska Mejerove, koja je u Yahoo došla iz Goolea s ciljem da oživi jedan od najpoznatijih internet brendova, porasle su za bezmalo 70 odsto.

Neki analitičari ukazuju da Yahoo zarađuje uglavnom od svoje investicije od prije osam godina u kinesku internet firmu Alibaba. Tvrde da ona poboljšava profit cijele grupe. Yahoo  je zaradio više para od svojih investicija u firme Alibaba i Yahoo Japan nego na američkom tržištu.

Po odbijanju provizije, prihodi firme su pali za jedan odsto, na 1,07 milijardi dolara i ostali ispod očekivanja analtičara. To je prvi put od kad je Mejerova došla na funkciju da su neto prihodi pali. Firma je prodala manje slikovnih reklama nego prošle godina, a pored toga su i cijene pale za 12 odsto.

Firma je zbog pogoršanja izgleda na tržištu reklama snizila izglede prihoda za cijelu godinu n 4,45 milijardi do 4,55 milijardi dolara. Prije toga je prognozirala dobit od 4,5 do 4,6 milijardi dolara, prenijele su agencija AP i Rojters.

Majerova je uprkos slabim prihodima navela da ima povjerenje u firmi. Već nekoliko puta je izjavila da će biti potrebne dvije-tri godine, dok prihodi od reklama počnu da rastu brzo kao u ostalim firmama.

U međuvremenu namjerava da se posveti poboljšanju morala zaposlenih i privlačenju novih stručnjaka, uvođenju novih tehnologija i proizvoda.

Tim putem je već krenula i od dolaska n čelo Yahoo već je obavila 17 akvizicija. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *