Banke u Srbiji vraćaju novac građanima zbog neosnovanog povećanja kamata

Dodajte komentar

Do početka primjene preporuka Narodne banke Srbije ostalo je manje od dvije nedelje, ali u mnogim, a naročito stranim bankama i dalje se uglavnom razmatraju mogućnosti za olakšice građanima. Naime, kako je centralna banka savjetovala, klijenti zaduženi u „švajcarcima“ mogu svoje kamate da odlože na tri godine. Ali, mnogo veće interesovanje građana je za drugu preporuku koja im omogućava da dobiju nazad novac koji su banke više zaračunale kroz neosnovano povećanje kamata tokom 2007. i 2008. godine.

S obzirom na to da su to učinile bez validnog razloga, klijenti koji se smatraju oštećenima ne odustaju od svojih tužbi pred sudom. Zbog toga je i NBS odlučila da uputi preporuku svim bankama da retroaktivno vrate kamate odnosno razliku u novcu klijentima tako što će im to prebaciti u prijevremenu otplatu kredita. To se odnosi na stambene, gotovinske i potrošačke pozajmice.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Prema nezvaničnoj anketi koja je sprovedena među bankama, najveći problem je upravo kako primjeniti ovu drugu preporuku, odnosno vratiti više naplaćeni novac kroz rate, jer ih to dovodi u gubitke na koje nisu mogli da računaju. Ali, po svoj prilici moraće da pronađu kompromis jer ih na to obavezuje i Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Za sada je 250 građana koji su uzeli stambene kredite u švajcarskim francima tužilo banke i već su neke presude donijete u korist klijenata.

Te banke su pre pet-šest godina povećale svoje marže i po nekoliko puta, tako da su zajmovi odobreni, na primjer, sa kamatom od 1,45 odsto poskupili preko noći na gotovo četiri odsto.

Neke banke su pokušale da se nagode sa klijentima i da se nađu negdje na sredini, ali većina se ipak odlučila za podnošenje tužbi. Pojedine su i pored preporuka da vrate kamatne stope na raniji nivo, ipak radije plaćale kazne jer im se to više isplatilo nego da vraćaju građanima „svoju zaradu“ na razlici u kamatama.

BROJKE

* 22.000 nekretnina kupljeno na kredit u francima

* 250 tužbi zbog povećanja kamata na kredite

* 900 miliona evra vrednost stambenih kredita

(Novosti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *