Sporo rješavanje problema: Loši krediti 680 miliona eura

Dodajte komentar

Problemi sa otplatom kredita već petu godinu su prisutni u Crnoj Gori. Bruto krediti i potraživanja koja kasne sa otplatom više od 30 dana na kraju maja ove godine iznosili su 679,3 miliona eura, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Crne Gore.

Taj iznos čini 27,4 odsto ukupnih bruto kredita i potraživanja. Od tog iznosa privreda duguje 64,3 odsto, odnosno 437 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Podaci iz marta govore da je Crna Gora “lider” po pitanju problematičnih kredita.

“Od tog iznosa, na privredna društva u privatnom vlasništvu se odnosi 437,1, dok se na građane (sa kreditnim karticama) odnosi 199,5 miliona eura”, saopštili su iz Centralne banke.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Oni podsjećaju da su, u skladu sa novim kontnim okvirom i Međunarodnim računovodstvenim standardima koji se primjenjuju od 1. januara, banke bile obavezne da obave prenos potraživanja iz vanbilansne evidencije u bilans stanja.

“To je dovelo do rasta nekvalitetne aktive i nekvalitetnih kredita. Takođe, u skladu sa novim kontnim okvirom i MRS, znatno je proširena kategorija kreditnih potraživanja”, objasnili su iz Centralne banke. Međutim, čini se da sporo ide rješavanje problema.

“Centralna banka Crne Gore i Ministarstvo finansija, u tijesnoj saradnji sa Svjetskom bankom rade na pitanju rješavanja nekvalitetnih kredita. Obaveze koje projekat pod nazivom “Podgorički pristup” nosi sa sobom su brojne, na njima se intenzivno radi i nadamo se da ćemo uskoro imati i prve rezultate”, poručili su iz CBCG.

Banke su ranije sprovele testiranje podgoričkog modela koje su uključile osam kompanija.

Testiranjem su obuhvaćena preduzeća koja imaju problema sa likvidnošću, ali ne i sa solventnošću i koja bi kroz taj model trebalo da budu ozdravljena. Cilj je da se kompanije ozdrave i da se stvori prostor za novo kreditiranje i umjesto otpisa vraćanje kredita. Problem za otplatu loših kredita je rastuća nelikividnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *