Osiguranje svih plovila je obavezno

Dodajte komentar

Nacionalni Biro Osiguravača Crne Gore NBOCG i ove godine, u jeku nautičke sezone, podsjeća sve korisnike i vlasnike plovnih objekata da je Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju,  utvrđena obaveza osiguranja vlasnika plovnih objekata za štete pričinjene trećim licima. 

Zakonom je propisano da je svaki vlasnik odnosno ovlašteni korisnik plovnog objekta, koji je upisan u registar plovnih objekata, dužan da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju upotrebom plovnog objekta pričini licima nanošenjem tjelesnih povreda, oštećenjem zdravlja i smrti.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Vlasnik plovnog objekta koji ne podliježe obaveznom godišnjem pregledu dužan je da zaključi ugovor o osiguranju prije dobijanja dozvole za plovidbu koja važi duže od jedne godine i da osiguranje obnavlja u periodu važenja te dozvole.

Takođe zabranjena je upotreba plovnog objekta u pomorskom saobraćaju bez zaključenog ugovora o osiguranju.

Prema podacima kojima raspolaže NBOCG u toku 2012. godine izdato je blizu 1.800 polisa osiguranja od odgovornosti plovila, za sve kategorije plovila.

Kako je saopšteno iz NBOCG-a što je to je daleko ispod ukupnog  broja plovila upisanih u registre nadležnih organa.

“Zajedno sa svim relevantnim institucijama u čijoj je nadležnosti široka oblast nautike, upozoravamo sve vlasnike plovila da ih izbjegavanje obaveze osiguranja plovila može dovesti u vrlo nezavidan položaj, jer u slučaju izazivanja štete sa plovilom koje nije imalo zaključeno obavezno osiguranje odgovornost i obaveza naknade šteta pada na teret samog vlasnika plovila”, kazao je izvršni direktor NBOCG Boris Šaban.

On ističe da je svaki vlasnik, odnosno ovlašteni korisnik plovnog objekta, koji je upisan u registar plovnih objekata, dužan da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju pričini upotrebom plovnog objekta.

Šaban apuluje na sve građanje koji koriste ili planiraju da koriste plovilo tokom sezona da zaključe ili obnove osiguranje kod nekog od društava za osiguranje u Crnoj Gori.“

“Ova odredba se odnosi i na vlasnike tj. ovlaštene držaoce inostranih plovila koji plove domaćim vodama. Upotreba plovnog objekta u pomorskom saobraćaju nije dozvoljena bez zaključenja ugovora o osiguranju”, zaključio je Šaban.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *