Francuski bogataši „teški“ 330 milijardi eura

Dodajte komentar

Francuski Nedeljnik „Šalanž“ je objavio tradicionalnu listu najbogatijih Francuza u kojoj sve vrvi od nula. Petstotina najimućnijih „teški“ su čak 330 milijardi eura, što je za 25 odsto više nego lani. Sistem im je očigledno omogućio da se i dalje bogate, iako njihovi prihodi direktno zavise od kupovne moći običnih građana koja, apsurdno, sve više opada.

Nikada od početka objavljivanja ove liste, za poslednjih 18 godina, nije izmjereno toliko bogatstvo. Za posljednjih deset godina ono se – učetvorostručilo .Ovih 330 milijardi predstavljaju čak 16 odsto DBP cele zemlje ili deset odsto ukupnog finansijskog imetka svih Francuza. Ispada da desetinu bogatstva u svojim rukama drži stohiljaditi dio populacije.

Među 500 najbogatijih, 55 su milijarderi. Ima ih čak deset više nego prije godinu dana. Oni su se, brže i više bogatili od ostalih. Imetak im se za posljednjih 12 mjeseci uvećao za 40 odsto, odnosno za 30 milijardi, i skočio na ukupnih 135 milijardi evra. Na prvoj listi 1996, deset najbogatijih imalo je samo 20 milijardi.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Među 100 najbogatijih Evropljana, inače, ima 11 Francuza. Najbogatiji među njima je Bernar Arno, većinski vlasnik korporacije LVMH (Moet Enesi – Luj Viton), koja u svom sastavu ima i brojne druge poznate marke, kao što su šampanjac „vev kliko“, parfemi „Kristijan Dior“, „Živan ši“, „Henzo“… Procenjuje se da Arno ima 24,3 milijarde evra, a da se samo u prošloj godini obogatio za novih 3,1 milijardu.

Na drugom mjestu je većinskih vlasnik „L’oreala“ Lilijana Betankur sa 23,2 milijarde, koja je svoje finansijsko stanje za posljednjih 12 mjeseci popravila za čak 7,9 milijardi. Treću poziciju zauzima Žerar Mijije, na čelu trgovačke imperije „Ošan“ – 19 milijardi. Protekle godine zaradio je – milijardu.

Zanimljivo je koliko se dva svijeta, bogati i siromašni, i danas razlikuju u mišljenjima jednih o drugima. Dok čak 73 odsto ispitanika iz grupe koja plaća porez na bogatstvo misli da obični Francuzi prema njima osećaju ljubomoru, čak 68 odsto prosečnih građana je izjavilo da prema ovoj grupi ljudi ima osjećaj – ravnodušnosti.

Bogati, inače, sa samo 10 odsto održavaju vladajuću stranku socijalista, dok ih čak 46 procenata simpatiše desničarski UMP. Političar koji najbolje brani njihove interese je Nikola Sarkozi (31 procenat), dok su njihove vrijednosti najviše oličene u liku nekadašnjeg Sarkozijevog premijera Fransoa Fijona (28).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *