EPCG nije prikazala kupovine roba i usluga od A2A u 2011. godini

Dodajte komentar

Elektroprivreda je od italijanske kompanije A2A, koja njome upravlja od 2009. godine, kupovala robe i usluge u iznosu od najmanje pet miliona eura, što je pokušala da sakrije u finansijskim izvještajima, otkrili su iz Istraživačkog centra MANS-a i najavili krivičnu prijavu protiv rukovodstva energetske kompanije.

EPCG je, prema navodima MANS-a, u svom finansijskom izvještaju za 2011. godinu sakrila dugovanja za nabavku roba i usluga od povezane kompanije A2A od 2,5 miliona eura.

Ovaj podatak se prvi put pojavljuje tek u izvještaju za 2012. godinu u kome se eksplicitno navodi da se radi o dugu prema A2A koji je nastao prethodne godine. Podaci iz finansijskog izvještaja za 2012. godinu govore i da je na kraju te godine, ukupan dug EPCG prema A2A iznosio preko pet miliona eura po osnovu nabavke roba i usluga – kazali su iz MANS-a i dodali da je ista situacija i sa konsolidovanim izvještajima za 2011. godinu u kojima je EPCG takođe pokušala da sakrije da je tokom te godine imala obaveze prema A2A od dva i po miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ukoliko trošak od 2,5 miliona eura zaista i nastao u 2011. godini, to je moralo biti evidentirano u finansijskom i konsolidovanom izvještaju EPCG. U izvještaju za 2012. godinu su, shodno propisima, morale biti prenesene stavke iz prošlogodišnjih izvještaja, pa su svi troškovi i dugovanja nastala u 2011. morala biti evidentirana u finansijskim izvještajima za tu godinu, a ne da budu navedena kao nova stavka tek u narednoj godini, dok se u prethodnoj uopšte ne pominje poslovanje sa A2A – ukazuju iz MANS-a.

Oni smatraju da ovo otvara veliki prostor i za sumnju da je EPCG fiktivno prikazala ove troškove, što je poznati recept za izvlačenje novca iz kompanije.

– Ovo tim prije sumnjamo jer se postavlja pitanje kakve to robe i usluge A2A može da nabavlja za državnu kompaniju i koliki je bio obim tog poslovanja kada su dugovi na kraju prošle godine iznosili preko pet miliona eura – naveli su iz MANS-a i dodali da će kompletnu dokumentaciju koju su analizirali dostaviti specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju.

Dokumentaciju ćemo predati uz krivičnu prijavu protiv osoba koje su potpisale štelovane finansijske izvještaje, i to generalnog direktora Eneriko Malerba, bivšeg i sadašnjeg finansijskog direktora Masima Sale i Flavia Bjanka, predsjednika odbora direktora Srđe Kovačevića, šefa računovodstva Rajke Ćalasan i NN lica iz Prajsvoterhaus kupersa iz Podgorice, kao revizora spornih izvještaja – poručili su iz MANS-a.

A2A upravlja sa EPCG od 2009. godine i posjeduje 43,7 odsto akcija energetske kompanije. Vlada je vlasnik 53,7 procenata dionica EPCG.

Dolaskom A2A utrostručeni izdaci za konsultantske usluge

Izdaci EPCG za konsultantske usluge utrostručili su se od kada je A2A registrovala kompaniju za pružanje tih usluga, iako državna firma ima poseban sektor za pravne poslove i korporativno upravljanje, kazali su iz MANS-a i dodali da sumnjaju da je na taj način izvlačen novac iz kompanije.

Podaci do kojih je došao istraživački centar MANS-a pokazuju da je EPCG za nešto preko tri godine samo za savjetodavne i pravne usluge platila najmanje 15 miliona eura, te da su ti troškovi značajno porasli od ulaska A2A u tu kompaniju.

A2A je ušla u EPCG krajem 2009. i te godine su troškovi za savjetodavne i pravne usluge iznosili 1,2 miliona eura, da bi se već naredne godine nakon dolaska A2A oni gotovo učetvorostručili i iznosili 4,2 miliona eura. U 2011. EPCG je na savjetodavne usluge utrošila čak 5,4 miliona, dok je taj trošak u 2012. godini bio na nivou od 4,2 miliona eura – precizirali su iz MANS-a.

Oni su naveli da podaci iz finansijskog izvještaja ne govore kome je EPCG platila 15 miliona eura, niti o kakvim se konsultantskim poslovima radi, ali je posebno zanimljivo da se značajan rast ovih troškova, poklapa sa registracijom „A2A Montenegro” u Crnoj Gori koja je kćerka kompanija italijanskog partnera u EPCG, registrovana za „konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

U Centralnom registru privrednih društava kao članovi borda direktora „A2A Montenegro” registrovani su Renato Ravaneli i Mauri Migli, koji su ujedno i članovi upravnog borda EPCG, kao predstavnici italijanskog kapitala.

Italijani po ruskom receptu?

Vlasnik Kombinata aluminijuma je za potrebe „pružanja konsultantskih usluga” KAP-u osnovao kćerku kompaniju „CEAK šerd servisis” sa identičnom djelatnošću kao i „A2A Montenegro” i preko nje izvlačio novac iz fabrike, upozorili su iz Istraživačkog centra MANS-a.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *